Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Analytik: Pokles nezamestnanosti je výsledkom oživenia ekonomiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nezamestnanosť na Slovensku sa podľa Koršňáka totiž nie úplne stretáva s dopytom po pracovnej sile.

Bratislava 22. januára (TASR) - Aktuálny pokles nezamestnanosti je najmä výsledkom cyklického oživenia ekonomiky. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia v komentári k decembrovej miere nezamestnanosti zverejnenej Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Súčasný ekonomický rast je podľa neho pritom relatívne náročný na pracovnú silu, keď na rozdiel od minulosti (minulej dekády) už neťaží z masívnych investícií do modernizácie ekonomiky, ktoré zvyšovali produktivitu práce a znižovali tak nároky na novú pracovnú silu. "V súlade s očakávaniami platí, že prílev sezónnych pracovníkov bol nižší ako zvyčajne, najmä v stavebníctve, odkiaľ sa na úradoch v decembri registrovalo najmenej nových nezamestnaných za posledných 5 rokov, až o 30 % nových nezamestnaných, ako v priemere v decembri za predchádzajúce 4 roky," priblížil.

Na druhej strane, podľa neho celkový počet novoregistrovaných nezamestnaných predsa len medziročne mierne vzrástol (o 5,4 %, len druhýkrát v minulom roku), keď sa v decembri na úradoch registrovalo viac nových nezamestnaných z verejnej správy a narástol aj počet nezamestnaných, ktorí sem prešli z ekonomickej neaktivity (dobrovoľne nezamestnaní, študenti a podobne). Časť z nich (ekonomicky neaktívnych) by mohli byť nezamestnaní, ktorých v minulosti vyradili pre nespoluprácu a v súčasnosti sa len vracajú naspäť do evidencie úradov.

V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi minulého roka sa pokles nezamestnanosti smerom k záveru roka predsa len zmierňoval. Sezónne očistený decembrový pokles nezamestnanosti bol najnižší v minulom roku, respektíve od augusta 2016. Najvýraznejší medzimesačný pokles nezamestnanosti (sezónne očistený) pritom Slovensko zaznamenalo v júni a júli, približne 2,5-krát rýchlejší ako v decembri. Dôvody spomalenia poklesu nezamestnanosti je potrebné hľadať skôr na strane ponuky pracovnej sily. Potvrdzovali by to čísla voľných pracovných miest aj dovozu pracovnej sily zo zahraničia.

Nezamestnanosť na Slovensku sa podľa neho totiž nie úplne stretáva s dopytom po pracovnej sile. Väčším problém sa pritom aktuálne javí nevhodné regionálne rozloženie nezamestnanosti ako nevhodná vzdelanostná štruktúra nezamestnaných.

"Rastúca ekonomika by mala byť schopná generovať nové pracovné miesta aj v nasledujúcich mesiacoch a tlačiť tak nezamestnanosť na nové historické minimá. Stále pritom platí, že vo väčšine regiónov Slovenska (najmä západného Slovenska) v súčasnosti nebráni výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti nedostatok nových pracovných miest, ale nevhodná štruktúra uchádzačov o prácu. Podobne ako v decembri, aj v januári by čísla nezamestnanosti ešte mali ovplyvňovať sezónni zamestnanci. Predpokladáme tak, že aj v januári by nezamestnanosť mohla viac-menej stagnovať na úrovni tesne pod 6 %,"
dodal Koršňák.

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Marián Valentovič, za účasti ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave informoval, že miera evidovanej nezamestnanosti v SR v decembri 2017 dosiahla hodnotu 5,94 %. Medzimesačne sa znížila o 0,01 percentuálneho bodu (p. b.), medziročne klesla o 2,82 p. b.