Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Analytik: Priemyselné objednávky potvrdili ťažkosti výrobného sektora

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

ŠÚ SR vo štvrtok informoval, že hodnota nových objednávok v priemysle v marci 2024 medziročne klesla o 16,9 % a dosiahla objem 5,38 miliardy eur.

Bratislava 16. mája (TASR) - Marcové priemyselné objednávky potvrdili ťažkosti slovenského výrobného sektora. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o nových objednávkach v priemysle v marci 2024, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Negatívny vývoj v priemysle na začiatku roka súvisí so situáciou na západných trhoch a najmä v Nemecku, kde sú rovnako naďalej slabé nové priemyselné objednávky, a to napriek nádejnejším údajom exportu. Myslíme si, že pre domáce podniky bol 1. štvrťrok tým najťažším obdobím v rámci tohto roka a situácia by sa mala pozvoľna zlepšovať," priblížil analytik.

Optimistické dáta sa však podľa neho pravdepodobne neobjavia skôr ako na jeseň a sektor priemyslu bude v tomto roku viac-menej stagnovať. "Celkové objednávky v priemysle by tak v tomto roku mali byť na úrovni okolo 60 miliárd eur, čo by bol medziročný pokles o približne 10,5 % a zároveň najnižší objem od roku 2021," dodal analytik 365.bank.

ŠÚ SR vo štvrtok informoval, že hodnota nových objednávok v priemysle v marci 2024 medziročne klesla o 16,9 % a dosiahla objem 5,38 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne znížili o 4,6 %.