Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ANALYTIK: V roku 2016 môže byť kurz eura k doláru 1:1

Foto: Tablet.tv

Čo možno očakávať v ekonomike v roku 2016? O tom hovoril v relácii Ekonomika tu a teraz analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Bratislava 14. januára (TABLET.TV) - Geopolitické napätia, prílev migrantov, nízke ceny ropy. Tieto fakty v dobrom i v zlom vlani ovplyvňovali Európsku úniu, vrátane Slovenska.

V tomto roku môžeme opäť očakávať nízke ceny energií, vychádzajúce z poklesu cien ropy. „Na trhu s ropou je previs ponuky nad dopytom, preto klesajú ceny. Dôvod je aj ťaženie Saudskej Arábie a ďalších krajín kartelu OPEC proti relatívne lacným bridlicovým ťažiarom v USA. Je to súboj, v ktorom bude mať navrch Saudská Arábia. V USA môže dôjsť k bankrotom firiem a k obmedzovaniu investícii,“ zdôraznil Pánis.

Nízke ceny ropy sú obrovským impulzom pre ekonomiku eurozóny spolu so slabým eurom a uvoľnenou politikou Európskej centrálnej banky. Tento vývoj pomáha predovšetkým domácemu dopytu. „Povzbudzuje to spotrebiteľov, ktorí môžu vydávať peniaze na iné účely, keďže ceny energii sú extrémne nízke,“ dodal Pánis.

Na Slovensku bol v posledných rokoch prakticky nulový rast cien, prípadne ich pokles, čiže mierna deflácia. Tento trend by sa mal zmeniť.

"Na Slovensku by sa v roku 2016 mohla inflácia vrátiť mierne do rastu na úrovni okolo 0,5%. Reálne mzdy budú preto rásť slušným tempom 2,5-3%,“ uviedol Pánis. Euro ostane v tomto roku pod tlakom a súčasný jeho súčasný kurz k doláru môže klesať. „Americký dolár bude naďalej posilňovať na devízových trhoch a útok na paritu voči euru je v tomto roku reálny,“ upozornil Pánis.