Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Analýza: Ceny nehnuteľností vzrástli, najlacnejší je nitriansky región

Ilustračné foto Foto: TASR

Priemerná cena nehnuteľností v SR bola na úrovni 1279 eur za štvorcový meter (m2).

Bratislava 22. októbra (TASR) – Ceny nehnuteľností na bývanie v eurozóne v druhom štvrťroku medziročne vzrástli o 2,9 % a v Európskej únii ako celku stúpli ešte výraznejšie, o 4 %. Slovensko sa umiestnilo nad európskym priemerom, keď podľa údajov európskeho štatistického úradu Eurostat rezidenčné nehnuteľnosti zdraželi o 5,7 %. Patrí tak do prvej desiatky krajín s najrýchlejším medziročným rastom cien.

Ako vo svojej najnovšej analýze upozornila Poštová banka, z dôvodu odlišnej metodiky ukázali údaje Eurostatu o niečo rýchlejší rast cien nehnuteľností než čísla Národnej banky Slovenska (NBS). Podľa jej výpočtov sa ceny v tomto období zvýšili o 4,8 %, čo je najrýchlejší rast od konca roka 2008.

Priemerná cena nehnuteľností v SR bola na úrovni 1279 eur za štvorcový meter (m2). Najdrahšie sú v Bratislave a okolí, pričom ich cena 1785 eur za m2 je dvoj- až trojnásobne vyššia ako v ostatných regiónoch. Najlacnejšie nehnuteľnosti možno nájsť v nitrianskom regióne, a to za 581 eur za m2. Nasleduje Trenčiansky, Banskobystrický a Prešovský kraj.

Záujemcom o kúpu nehnuteľností za hranicami podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej aktuálne nehrá do karát situácia v susednom Maďarsku, kde ceny bytov a domov rastú už dlhodobo dvojciferným tempom a v druhom kvartáli tohto roka sa medziročne zvýšili o viac ako 10 %. Spolu s Lotyšskom to predstavuje najvyšší rast spomedzi všetkých krajín únie.

„Veľmi podobne je na tom Rakúsko, ktoré vykázalo tretí najrýchlejší rast cien nehnuteľností, na úrovni 9 %. Drahšie ako pred rokom však boli aj nehnuteľnosti v Českej republike, a to o 6,3 %. V Maďarsku, Rakúsku aj Česku rástli ceny bytov a domov dokonca rýchlejším tempom ako u nás,“ priblížila Glasová. Poľsko bolo jediným susedným štátom, kde došlo len k miernemu zdraženiu (o 0,4 %).

Analýza ukázala, že aj naprieč Európou pokračuje realitný trh v oživovaní. Rast cien nehnuteľností totiž zaznamenalo celkovo 25 krajín spomedzi 27 členov EÚ, za ktorých boli údaje dostupné. V mnohých krajinách ceny nehnuteľností dokonca rástli výraznejším tempom.

Z nepatrného rastu cien, do 1 %, sa mohlo tešiť len Slovinsko, Poľsko, Fínsko a Francúzsko. Jediné dve krajiny, v ktorých nehnuteľnosti zlacneli, boli Cyprus a Taliansko. V Taliansku pritom klesli ceny len mierne, o 1,4 %, ale na Cypre došlo k výraznejšiemu zlacneniu až o takmer 9 %.

Nízke úrokové sadzby na úveroch na bývanie, priaznivý vývoj ekonomiky, klesajúca nezamestnanosť či rastúce mzdy zamestnancov označila analytička za hlavné faktory, ktoré podporujú dopyt po bytoch a domoch a tlačia ich ceny nahor.

„Predpokladáme, že tento trend sa tak skoro nezmení a ceny nehnuteľností budú naďalej postupne rásť. Extrémne zvyšovanie však neočakávame, keďže napriek zlepšujúcej sa situácii na trhu práce je miera nezamestnanosti u nás stále pomerne vysoká, čo bude aj naďalej brzdiť rast cien bytov a domov,“ uzavrela Glasová.