Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Analýza: Ceny pohonných látok by sa mali opäť mierne zvyšovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Lacnejší benzín ako na Slovensku tankujú motoristi v Rakúsku, Maďarsku či v Poľsku. Naopak, drahší je vo Francúzsku a Taliansku. Lacnejšia nafta ako na Slovensku je v Česku, ale aj v Bulharsku.

Bratislava 24. mája (TASR) - V najbližších dňoch by sa mali ceny na čerpacích staniciach opäť upravovať. Spoločnosť Finlord očakáva zvýšenie cien pohonných látok o 0,5 centu za liter. "V porovnaní s okolitými štátmi sú slovenské ceny benzínu pomerne vysoké. Nafta je porovnateľne drahá oproti susedným krajinám," skonštatoval ekonóm spoločnosti Boris Tomčiak.

Priemerné ceny pohonných látok pritom v posledných dňoch stagnovali. "Benzín zlacnel o 0,001 eura na 1,218 eura za liter. Cena nafty sa zvýšila o 0,001 eura na 1,036 eura za liter," vyčíslil Tomčiak na základe údajov Európskej komisie.

Lacnejší benzín ako na Slovensku tankujú motoristi v Rakúsku, Maďarsku či v Poľsku. Naopak, drahší je vo Francúzsku a Taliansku. Lacnejšia nafta ako na Slovensku je v Česku, ale aj v Bulharsku. Drahšia je však v Taliansku a Slovinsku. "Ak pôjdu motoristi do Bulharska, tak sa nemusia báť natankovať pohonné látky tam, keďže krajina má najnižšie ceny z celej Európskej únie," skonštatoval Tomčiak.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli sa dnes ráno predával po 47,91 dolárov (42,72 eura). Cena severomorskej ropy Brent sa dnes ráno pohybovala na úrovni 48,14 dolárov za barel.