Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomické majstrovstvá vyhrávajú Spojené štáty americké

Prezident USA Barack Obama. Foto: TASR/AP Photo

Vyplýva to z aktuálnej analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Ak by sa nekonali majstrovstvá sveta v hokeji, ale v tom, ktorá krajina je ekonomicky silnejšia, vyhrali by ich USA. Slovensko by skončilo na 6. mieste a Česká republika na 9. mieste. Vyplýva to z aktuálnej analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Bankoví analytici hodnotili dlhodobú ekonomickú silu krajín z pohľadu hrubého domáceho produktu (HDP) v parite kúpnej sily na jedného obyvateľa a aktuálnu kondíciu ekonomík zase odhadom rastu HDP v tomto roku. Krajiny následne usporiadali do rebríčkov, pričom o takzvanom víťazovi zápasu rozhodovalo priemerné postavenie krajiny v oboch rebríčkoch. V prípade zhodného postavenia predpokladali, že sa takzvaný ekonomický zápas skončí v riadnom hracom čase remízou, pričom v predĺžení prípadne samostatných nájazdoch vyhrá tím s lepšou aktuálnou formou, teda vyšším odhadovaným rastom HDP v tomto roku.

"Ak by sme sa riadili týmito pravidlami, Slovensko by v základnej skupine porazilo Bielorusko, Slovinsko, Fínsko, Rusko a po predĺžení aj Dánsko, naopak, nad jeho sily by boli USA a Nórsko," priblížil analytik banky Ľubomír Koršňák.

Ako totiž vyplýva z analýzy, ruská ekonomika by sa mala v tomto roku medziročne prepadnúť o 2,9 % a v prípade Bieloruska sa očakáva pokles ekonomiky o 2,3 %. Fínska ekonomika by mala zase podľa odhadov v tomto roku rásť medziročným tempom na úrovni 0,8 %, pričom rast HDP Slovenska by mal podľa odhadov analytikov banky dosiahnuť 2,8 %.

Ak by Slovensko v "ekonomických majstrovstvách" postúpilo do štvrťfinále, narazilo by tam na krajiny, akými sú Kanada a z ďalšieho pokračovania turnaja by vypadlo. "V konečnom poradí by Slovensko nakoniec obsadilo 6. miesto. Kanade by sa však sen o zisku zlata rozplynul hneď v semifinále, následne by v zápase o tretie miesto nestačila ani na Nórsko a umiestnila by sa na nepopulárnej štvrtej priečke," doplnil Koršňák. Česká republika by podľa analýzy skončila na šiestom mieste, pričom medziročný odhad rastu HDP je na úrovni 2,5 %.

Do finále by sa podľa Koršňáka dostali USA a Švédsko. Z titulu majstra sveta by sa tešili USA, kde sa očakáva medziročný rast HDP v tomto roku na úrovni 3,2 %.