Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Medziročný nárast cien potravín v SR sa vo februári spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oproti januáru zlacneli oleje a tuky, zelenina vrátane zemiakov, ale i kategória mlieko, syry a vajcia.

Bratislava 14. marca (TASR) - Medziročný nárast cien potravín na Slovensku vo februári 2018 spomalil na 4,6 %. Medzimesačne potraviny dokonca zlacneli. Uviedla to v analýze Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho, družstva (SFD).

"Ceny tovarov a služieb vo februári 2018 podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR medziročne vzrástli o 2,1 %. Oproti januáru 2018 sa tak jedná o určité spomalenie cenového rastu,"
spresnila.

Pod cenový rast sa podľa nej podpísali aj vo februári potraviny a nealkoholické nápoje, ktorých ceny si medziročne pripísali na svoje konto 4,6 %. "Potrebné je ale podotknúť, že oproti januáru tempo zdražovania potravín spomalilo. Inak povedané, za potraviny a nealkoholické nápoje si medziročne priplácame aj naďalej, ale nie toľko ako v januári. Medzimesačne dokonca potraviny zlacneli a to o 0,7 %," podčiarkla.

Informovala, že podľa údajov ŠÚ SR zlacneli oproti januáru oleje a tuky, zelenina vrátane zemiakov, ale i kategória mlieko, syry a vajcia. "Toto sú zároveň dôvody, prečo zdražovanie na medziročnej úrovni vo februári spomalilo," myslí si Sadovská.

"Ceny potravín sú Slovákmi ostro sledované a vnímané, nakoľko náklady na ne z celkových nákladov domácností tvoria takmer pätinu. Priemer za krajiny EÚ sa pritom pohybuje na úrovni 12 %," podčiarkla.

Poznamenala, že vývoj cien potravín vo všeobecnosti ovplyvňuje významne vývoj cien poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. Tie ovplyvňujú vývoj cien potravín ako rastlinného, tak aj živočíšneho pôvodu. Rast slovenskej ekonomiky, relatívne nízka miera nezamestnanosti dávajú taktiež predpoklad skôr pre cenový rast ako pokles. Svoje dokáže urobiť aj cenový vývoj energií či pohonných hmôt, nakoľko potraviny je potrebné vyrobiť a prepraviť.

"Očakávame, že aj v najbližších mesiacoch roka 2018 si budeme za potraviny a nealkoholické nápoje priplácať, medziročne asi 5 %. Bude to predovšetkým dôsledok efektov ešte zo sklonku minulého roka (maslová a fipronilová kríza). Samozrejme, nie všetky faktory či vplyvy sme momentálne schopní odhadnúť. Napríklad počasie a jeho vplyv na úrodu u nás aj vo svete, čo sa podpisuje na vývoj cien agrokomodít na svetových trhoch," doplnila.

Upozornila, že sa blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené tradičné nákupy potravín. Vzhľadom na aktuálny vývoj cien potravín a nealkoholických nápojov nás vyjde takýto nákup v priemere o 5 % drahšie ako vlani. Samozrejme, že tento medziročný cenový rozdiel závisí od konkrétneho obsahu v košíku, teda od zvyklostí či preferencií v jednotlivých domácnostiach či regiónoch Slovenska. "Veľmi zjednodušene povedané, ak sme za veľkonočný nákup potravín zaplatili vlani 30 eur, tak tento rok nás taký istý nákup vyjde na 31,5 eur," dodala analytička SFD.