Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Počet spoločností pod dočasnou ochranou podľa analýzy klesá

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Zo šiestich spoločností, ktoré využívali dočasnú ochranu, dve podnikajú v priemyselnej výrobe. Každý z ostatných subjektov pôsobí v inej oblasti.

Bratislava 3. júna (TASR) – Počet spoločností pod dočasnou ochranou na Slovensku klesá. Počas tohtoročného mája súdy nerozhodli o poskytnutí novej dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi ani jednému podnikateľskému subjektu, jednej spoločnosti bola dočasná ochrana predĺžená. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau (CRIF SK), do 31. mája tohto roku tak dočasnú ochranu využívalo šesť podnikateľských subjektov.

"Zámerom dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi bolo, aby tento inštitút pomoci využili iba subjekty, u ktorých je predpoklad, že po uplynutí obdobia troch, respektíve šiestich mesiacov pod ochranou budú schopní uhrádzať svoje záväzky. Spoločnosti by sa tak mali vyhnúť konkurzom či reštrukturalizáciám. Či sa tento úmysel podarí naplniť, nám ukážu až ďalšie obdobia a štatistiky firemných bankrotov," povedala hlavná analytička spoločnosti Jana Marková.

Zo šiestich spoločností, ktoré využívali dočasnú ochranu, dve podnikajú v priemyselnej výrobe. Každý z ostatných subjektov pôsobí v inej oblasti - v doprave a skladovaní, administratíve a podporných službách, poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove a v oblasti umenia, zábavy a rekreácie.