Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Poľnohospodárska produkcia v roku 2016 bude medziročne nižšia

Poľnohospodárstvo je odvetvím, ktoré má veľkú šancu poskytnúť prácu nekvalifikovaným a dlhodobo nezamestnaným ľuďom na Slovensku. Skonštatovala to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas návštevy Farmy Kissová v Šarovciach v okrese Levice 22. septembra 2016. Na snímke zber papriky. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Väčšími pesimistami sú firmy, ktoré sa venujú živočíšnej výrobe.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Poľnohospodárska produkcia v roku 2016 bude nižšia než v roku 2015, a to v priemere o 2,8 %. Predpovedá to sedem riaditeľov poľnohospodárskych firiem z desiatich (68 %). Vyplýva to z analýzy slovenského poľnohospodárstva spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research v spolupráci so spoločnosťou O.M.C. Invest za 3. štvrťrok 2016.

Väčšími pesimistami sú firmy, ktoré sa venujú živočíšnej výrobe. Sedem z desiatich (71 %) predikuje pokles poľnohospodárskej výroby v priemere o 3,2 %. Takmer dve tretiny (64 %) riaditeľov spoločností, ktoré sa zaoberajú rastlinnou výrobou, hovorí o poklese produkcie v priemere o 2,5 %.

Ďalší pokles očakávajú podľa analýzy poprední predstavitelia agrospoločností tiež v roku 2017. Trh klesne v priemere o ďalšie 1,1 %. Záporný vývoj tentoraz očakáva iba polovica spoločností (48 %). Na vývoji sa takmer totožne zhodujú riaditelia firiem z odboru rastlinnej výroby (pokles o 1 %), aj tí z odboru živočíšnej produkcie (pokles o 1,2 %).

Až 97 % riaditeľov poľnohospodárskych spoločností si myslí, že by ľudia mali byť pri nákupe poľnohospodárskych výrobkov/výpestkov väčší patrioti. V rovnakej miere sa na tom zhodli firmy z odboru živočíšnej aj rastlinnej výroby.

Spolu s trhom budú v roku 2016 klesať tiež tržby, a to v priemere o 1,6 %, predikuje to nadpolovičná väčšina riaditeľov (56 %) poľnohospodárskych spoločností. Zatiaľ čo spoločnosti zamerané na rastlinnú výrobu očakávajú pokles tržieb o 0,7 %, riaditelia firiem z odboru živočíšnej výroby predikujú prepad o 2,9 %. O poklese výroby je presvedčená polovica (49 %) "rastlinárov" a 68 % "živočichárov".

Iba k miernemu rastu tržieb by malo prísť v roku 2017, a to v priemere o 0,6 %. V rastlinnej výrobe by malo prísť k miernemu rastu o 0,9 %. Podľa riaditeľov podnikov a družstiev zameraných na živočíšnu výrobu, budú tržby stagnovať, teda zaznamenajú 0-% rast.