Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Analýza: Sezónne očistená miera nezamestnanosti klesla na 5,58 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Problémom domáceho trhu práce naďalej ostávajú veľké regionálne rozdiely.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Miera nezamestnanosti počítaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva po zohľadnení sezónnych faktorov klesla o 0,16 p. b. na 5,58 %. V stredu o tom informoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák na základe ich prepočtu.

Uvedená miera nezamestnanosti, avšak sezónne neočistená, sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v marci znížila o 0,15 percentuálneho bodu (p. b.) na 5,61 %. Medziročne sa pokles miery nezamestnanosti v treťom mesiaci tohto roka zmiernil na základe ÚPSVR z -1,10 p. b. na -1,06 p. b. (23.000), uviedol.

Pokles počtu nezamestnaných evidovaných na úradoch práce je podľa Koršňáka nadpriemerný. Ich množstvo zaznamenalo dvojciferné dynamiky medziročného klesania. Po očistení od sezónnych výkyvov však ostávalo stále nepatrne vyššie ako počas minuloročnej jesene.

Problémom domáceho trhu práce naďalej ostávajú veľké regionálne rozdiely. Úvod tohto roka však na základe jeho slov mierne prekvapivo tento trend opätovne zvrátil.

Sezónne očistená miera nezamestnanosti na ekonomicky silnejšom západe a severozápade v marci klesla o 0,13 p. b. na 3,73 %. Uvedená miera nezamestnanosti na z ekonomického hľadiska slabšom východe a juhu stredného Slovenska klesla o 0,26 p. b. na 9,82 %. Naďalej však platí, že oproti obdobiu spred pandémie je nárast miery nezamestnanosti v ekonomicky chudobnejších regiónoch takmer štvornásobný (o 1,06 p. b.) v porovnaní s ekonomicky silnejšími časťami krajiny (o 0,27 p. b.).

Po zohľadnení sezóny klesol počet voľných pracovných pozícií o 1,9 % na 77.000. Medziročne ich bolo menej o 11,1 % (takmer 10.000). V marci bol úbytok voľných pracovných pozícií okrem služieb už aj v priemysle.

Jediným regiónom, kde po zohľadnení sezóny v treťom mesiaci tohto roka voľné pracovné miesta neubudli, bol Banskobystrický kraj. Ten však vykazoval podľa analytika pomerne výrazný úbytok v predchádzajúcich mesiacoch a medziročne tam bolo o viac ako tretinu voľných pracovných pozícií menej.

Najviac pracovných miest v marci medzimesačne ubudlo v Trnavskom kraji, po zohľadnení sezóny o 15 %. Napriek tomu v okolí Trnavy je stále vyšší počet voľných pracovných pozícií ako nezamestnaných registrovaných na miestnych úradoch práce.

Ešte výraznejší dopyt po zamestnancoch, než je ich ponuka, vykazuje dlhodobo Bratislava a okolie. Naopak, v Prešovskom kraji na jedno voľné pracovné miesto pripadá takmer 15 nezamestnaných registrovaných na úradoch práce a v Košickom kraji 11. Päť okresov pritom hlási viac ako 50 nezamestnaných na jedno voľné pracovné miesto, dva z nich sú v Prešovskom kraji, dva v Košickom a jeden v Banskobystrickom kraji.