Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Tretina Slovákov sa tento rok chystá dovolenkovať na Slovensku

Na snímke požičovňa člnov na hladine Štrbského plesa počas teplého dňa na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 5. júna 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na druhom mieste v rámci plánovaných letných destinácií Slovákov sa umiestnilo Chorvátsko

Bratislava 5. júna (TASR) – Stráviť letnú dovolenku na Slovensku – také plány má v tomto roku približne tretina Slovákov. Vyplýva to z analýzy, ktorú spracovala Poštová banka na základe údajov z Eurostatu.

"Z hľadiska cestovného ruchu a rozvoja regiónov je to veľmi pozitívna správa, keďže peňažné prostriedky dovolenkári 'nevyvážajú' za hranice, ale míňajú ich v domácej ekonomike," doplnila analytička banky Jana Glasová.

Na druhom mieste v rámci plánovaných letných destinácií Slovákov sa umiestnilo Chorvátsko, kam sa chystá tento rok vycestovať 14 % dovolenkárov. "Ostatné krajiny už také výrazné preferencie medzi Slovákmi nezískali. V Taliansku sa chystá dovolenkovať 6 % turistov a v susednom Česku 5 %," doplnila Glasová. Po dve percentá dovolenkárov plánuje tento rok vycestovať do Grécka, Maďarska a Španielska.

Čo sa týka minulého roka, z analýzy vyplýva, že dve tretiny Slovákov neboli ani raz na dvojtýždňovej dovolenke a dve pätiny neboli ani na dovolenke v rozsahu 4 až 13 nocí. "Jedenkrát počas roka si dva týždne voľna vychutnal približne každý šiesty našinec a 28 % Slovákov strávilo na dovolenke 4 až 13 nocí," vyčíslila Glasová.

Medzi Slovákmi sú podľa nej obľúbené krátke dovolenky, do troch nocí. "Až 28 % Slovákov bolo vlani na predĺženom víkende dokonca štyri- a viackrát," doplnila analytička. Treba však podľa nej zároveň povedať, že približne rovnaký počet našich obyvateľov nebol vlani ani raz na takejto krátkodobej dovolenke.