Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Slovensko patrí medzi krajiny EÚ najviac ohrozené brexitom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oficiálne spustí proces vystúpenia Veľkej Británie z EÚ.

Bratislava 29. marca (TASR) – Podľa výsledkov najnovších štúdií patrí Slovensko medzi tie krajiny Európskej únie (EÚ), na ktoré bude mať brexit ekonomicky najväčší vplyv. Jeho export do Veľkej Británie predstavuje viac ako 5 % HDP, vyšší pomer majú už len štyri európske štáty. Upozornila na to poradenská spoločnosť KPMG s tým, že v miernom ohrození je SR aj z pohľadu mobility pracovnej sily.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oficiálne spustí proces vystúpenia Veľkej Británie z EÚ. Všetkých 27 zostávajúcich členských krajín si v najbližších dvoch rokoch bude musieť s Britániou schváliť nové bilaterálne dohody, ktoré budú brať do úvahy aj témy ako vzájomný obchod a voľný pohyb osôb a kapitálu.


Poradenská firma poukázala na to, že Spojené kráľovstvo má s EÚ veľký obchodný deficit. V roku 2015 predstavoval takmer 70 miliárd libier, čo zodpovedá 3,7 % HDP.

„Podiel celkovej ekonomickej produkcie Veľkej Británie určenej pre európsky trh je oveľa väčší, ako podiel európskej produkcie určenej pre trh britský. Predpokladá sa teda, že Británia bude z dôvodu zavedenia obchodných bariér čeliť oveľa väčším problémom ako krajiny EÚ,“ uviedla.

Nedávna štúdia sa podľa KPMG pokúsila odhadnúť vplyv brexitu na zahraničný obchod jednotlivých krajín EÚ. Autori štúdie zaradili medzi krajiny, na ktoré bude mať odchod Británie z jednotného trhu najväčší dosah, aj Slovensko. Dôvodom je podiel vývozu do Británie z pohľadu celkového exportu, a tiež ako percento HDP.

Export do Veľkej Británie má najväčší podiel na celkovom vývoze krajiny v Írsku (4,17 %), na Slovensku (3,27 %), v Španielsku (2,87 %) a Nemecku (2,54 %).

Z hľadiska podielu exportu do Británie v pomere k HDP patrí Slovensko tiež medzi najviac ohrozené krajiny, tvrdí poradenská spoločnosť. Najväčší podiel má v EÚ27 Luxembursko – jeho export do Veľkej Británie tvorí 10,1 % HDP. Nasleduje Malta (9,1 %), Holandsko (7,6 %), Belgicko (7,3 %) a prvú päťku uzatvára Slovensko (5,2 %).

Prekážky súvisiace s brexitom pocítia podľa KPMG mnohé priemyselné odvetvia. Najčastejšie používaným príkladom je nemecká automobilová výroba, keďže jeden zo siedmich (14 %) automobilov vyrobených v Nemecku sa vyváža práve do Británie. Podľa jej prepočtov bolo v roku 2015 určených pre britský trh aj 14 % exportu francúzskych vín, 10 % exportu belgickej čokolády, 26 % exportu dánskych párkov a 15 % vývozu gréckeho syra.

Za hlavné posolstvo britských občanov, ktorí volili brexit, považuje televízia BBC zníženie počtu prisťahovalcov v krajine. Absolútny najvyšší počet občanov žijúcich vo Veľkej Británii má Poľsko, malo by ich byť viac ako 700.000. Z celkového počtu obyvateľov je to však iba 1,8 %, čo je oveľa menej ako 10,7 % Írov, 9,7 % Cyperčanov a 7,6 % maltských občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve.

„Je pravdepodobné, že pri vyjednávaní nových dohôd budú mať jednotlivé regióny rôzne priority. V prípade krajín z východnej Európy bude najvyššou prioritou zabezpečenie práv pracujúcich vo Veľkej Británii. Štáty zo západnej a severnej Európy sa budú pravdepodobne viac koncentrovať na otázky zahraničného obchodu,“ myslí si predseda Rady partnerov KPMG na Slovensku Ľuboš Vančo.