Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Slovensko nie je v turizme dostatočne konkurencieschopné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podiel turizmu na Slovensku a v Česku zaostáva za priemerom EÚ.

Bratislava 19. júla (TASR) - Slovensko ani Česká republika nepatria medzi krajiny, ktorých ekonomiky by boli postavené na cestovnom ruchu. Podiel turizmu v oboch krajinách zaostáva za priemerom EÚ. "Slovensko je s podielom tesne nad 6 % krajinou EÚ s ôsmym najnižším podielom turizmu na HDP," priblížil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Podľa údajov Svetovej rady pre cestovný ruch sa totiž turizmus v krajinách EÚ podieľa na výkone ekonomiky priemerne približne 10 %.

"Nízky podiel turizmu na HDP na Slovensku a v Českej republike má svoje opodstatnenie v nízkej konkurencieschopnosti týchto krajín v oblasti cestovného ruchu," opísal analytik. V rebríčku konkurencieschopnosti v cestovnom ruchu z tohto roku, ktorý zostavuje Svetové ekonomické fórum, sa podľa jeho slov obe krajiny umiestnili v jeho druhej polovici.

"Podľa tohto rebríčka je Slovensko v oblasti cestovného ruchu po Rumunsku druhou najmenej konkurencieschopnou krajinou EÚ. Česká republika je na tom predsa len o niečo lepšie a v konkurencieschopnosti v turizme jej patrí 19. pozícia z 28 EÚ krajín," doplnil Koršňák. Krajinami Európy s najvyššou konkurencieschopnosťou v oblasti turizmu sú Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia a Taliansko.

Index konkurencieschopnosti pozostáva z viacerých zložiek. Základné štyri hodnotené oblasti v ňom sú priaznivé prostredie, politiky v oblasti cestovného ruchu, infraštruktúra a prirodzené prírodné a kultúrne podmienky krajiny. "Kým prvé tri oblasti vedia krajiny ovplyvniť, prírodné a kultúrne podmienky sú viac-menej dané a určujú prirodzený potenciál krajiny pre rozvoj cestovného ruchu," vysvetlil analytik.

"Slovensko ťahá nadol najmä oblasť kultúry, keď nižší potenciál v tejto oblasti Svetové ekonomické fórum prisudzuje len piatim krajinám EÚ," opísal. Na druhej strane, v rebríčku prírodného potenciálu sa Slovensko podľa neho umiestňuje v lepšej polovici rebríčka krajín EÚ, a teda na 12. mieste.

Čo sa však týka podnikateľského prostredia s dôrazom na cestovný ruch, Slovensko sa podľa Koršňáka nachádza na 115. mieste z 136 hodnotených krajín. "Slovensko tu zaostáva najmä v oblasti efektívnosti právneho rámca pri riešení sporov, dĺžke stavebného konania, či vplyve zdaňovania na motiváciu pracovať," priblížil analytik.

Nedostatky Svetové ekonomické fórum vidí aj v niektorých ďalších oblastiach. Napríklad v turizme ako v priorite vládnych politík, vrátane vládnych výdavkov na podporu turizmu, efektívnosti marketingu krajiny, v rozvoji leteckej dopravy, či v dostupnosti kvalifikovanej pracovnej sily a flexibilite pracovného práva.