Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na vývoj ruskej ekonomiky budú tento rok vplývať ceny ropy aj sankcie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Analytici očakávajú, že sankcie zo strany USA pretrvajú do konca roka 2016.

Bratislava 9. januára (TASR) - Nízke ceny ropy, slabý rubeľ a ekonomické sankcie. Toto sú hlavné faktory, ktoré budú v roku 2016 limitovať pomalé oživenie ruskej ekonomiky. Vo svojej aktuálnej analýze to predpokladajú analytici banky Sberbank.

Analytici banky očakávajú, že sankcie zo strany USA pretrvajú do konca roka 2016. "Sankcie Európskej únie by mohli byť uvoľnené v polovici roku 2016. Ak k tomu príde, môžeme očakávať pozitívnejší sentiment. Pochybujeme, že ruské firmy či banky zaznamenajú výraznejšie zmeny pri možnostiach financovania v roku 2016," skonštatoval v analýze hlavný ekonóm Sberbank Rusko Evgeny Gavrilenkov. Podľa analytikov sa však zdá, že Rusko sa adaptovalo na sankcie zavedené v polovici roku 2014. Ako skonštatovali, napriek tomu, že negatívny vplyv sankcií bol evidentný, ruská ekonomika pretrvala bez akejkoľvek materiálnej škody.

Analytici Sberbank zároveň očakávajú pomalé oživenie ekonomiky Ruska vďaka rastúcemu exportu a výdavkom na spotrebu. Podľa súčasných odhadov môže rast hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2016 dosiahnuť 2,5 %, zatiaľ čo deficit rozpočtu pravdepodobne nepresiahne 0,5 % HDP. Podľa analytikov Sberbank môže byť preto kredibilita Ruska silnejšia, ako sa očakáva. To môže viesť k revízii výhľadu kreditného ratingu krajiny, ale zvýšenie ratingu sa pred rokom 2017 neočakáva.

V dôsledku prudkého prepadu rubľa na konci roka 2014 a začiatkom roka 2015 a poklesu ceny ropy sa významné ruské ropné spoločnosti z hľadiska tržieb podľa analytikov banky podstatne zmenšili. "Vzhľadom na výraznú redukciu ich nákladov na investície, v prepočte na doláre, zostane voľný peňažný tok pred vyplatením dividend pre všetky entity pozitívny alebo rovnaký. Gazprom zaznamenal jeden z najlepších rokov z hľadiska generovania peňažných prostriedkov," skonštatovali analytici Sberbank.

Zároveň neočakávajú, že si bude ruské ministerstvo financií aktívne požičiavať zo zahraničia v roku 2016, keďže sa vláda rozhodla znížiť ročný limit pre vydávanie eurobondov na úroveň troch miliárd dolárov. Vydávanie eurobondov bude podľa analytikov banky priamo závislé od spravovania rozpočtu a schopnosti ministerstva financií vydávať rubľové dlhopisy. Zdá sa, že viacero korporácií nebude vydávať eurobondy v dôsledku sankcií, či celkovo nízkej investičnej aktivity. Podľa analytikov Sberbank bude v roku 2016 celková hodnota vydaných eurobondov 10 až 15 miliárd USD.

Analytici sa pozreli aj na vývoj ziskovosti ruských bánk. Tamojšie finančné domy sa museli popasovať s náhlym nárastom nákladov na financovanie, ktorý bol spôsobený núdzovým zvýšením sadzby centrálnou bankou v Rusku v decembri 2014. V priebehu roka 2015, keď centrálna banka v Rusku znižovala sadzbu a banky začali postupne preceňovať ešte nesplatené úvery, sa marže zotavovali. Čistá úroková marža vzrástla v treťom kvartáli 2015 na 3,7 %, čo je podľa analýzy Sberbank stále o viac ako jeden percentuálny bod menej ako rok predtým. Zníženie marží bolo hlavnou brzdou ziskovosti bánk, a teda aj tvorby kapitálu.

Analytici Sberbank očakávajú, že rast aktív v ruskom bankovom sektore bude v nasledujúcom roku mierny s ohľadom na problematickú ekonomickú situáciu a nedostatok kvalitných dlžníkov. "Na strane retailu sú viditeľné prvé signály stabilizácie kvality aktív, rovnako aj oživenie spotrebiteľských úverov. Vďaka poklesu úrokových sadzieb by mohol pokračovať aj rast v oblasti hypoték," doplnili analytici banky s tým, že rast pôžičiek by mal byť na úrovni 5 až 10 %. "S ohľadom na trend nízkej inflácie je pravdepodobné, že tamojšia centrálna bude pokračovať v znižovaní kľúčovej sadzby, čo sa prejaví na úsporách pri financovaní bánk a podpore marží," uvádza sa v analýze.