Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

Anuitná novela príde až po zatvorení druhého piliera

Reagoval tak na výzvu opozičného Mosta-Híd, aby novela bola predstavená ešte počas aktuálneho otvorenia druhého piliera.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Anuitnú novelu, ktorá má zaviesť systém vyplácania dôchodkov z druhého piliera, predstaví ministerstvo práce v polovici budúceho roka. "Na zákone sa pracuje už dnes," konštatoval pre TASR hovorca rezortu Michal Stuška. Reagoval tak na výzvu opozičného Mosta-Híd, aby novela bola predstavená ešte počas aktuálneho otvorenia druhého piliera.

"Hneď od nástupu sa nové vedenie pustilo do stabilizácie dôchodkového systému, za niekoľko mesiacov sme aj v tejto oblasti stihli viac, ako predchodcovia za celé obdobie. Systém nastavenia vyplácania dôchodkov z druhého piliera musí byť nastavený dobre a najmä výhodne pre sporiteľa, nie na spôsob dôchodkovej reformy z roku 2004," vysvetlil Stuška.

Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna však argumentoval, že takúto novelu je možné vypracovať za tri mesiace, a tak by mohla byť na stole ešte pred opätovným uzatvorením piliera začiatkom budúceho roka. "Je to dôležité pre ľudí pri rozhodovaní o vstupe či výstupe," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii.

Ministerstvo však takéto výčitky odmieta. "Odborne a najmä politicky nemôžeme pripustiť kritiku od tých, ktorí za celé roky neponúkli žiadne zásadné riešenie v tejto téme. A teraz len ukazujú prstom na tých, ktorí od začiatku konajú a usilujú sa zrejme vyviniť pred verejnosťou z vlastných hriechov a hrubých nedostatkov," dodal Stuška.