Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Apollo Tyres stále nerozhodol, či investuje v Maďarsku, SR, alebo inde

Foto: TASR/František Iván

Na Slovensku bolo alternatívou pre postavenie závodu mesto Šaľa, ktoré so spoločnosťou tri mesiace intenzívne rokovalo.

Budapešť 8. augusta (TASR) – O indickom výrobcovi pneumatík pre osobné a nákladné automobily Apollo Tyres písali dnes indické hospodárske médiá, zverejnili však už známe informácie o zámere postaviť výrobný závod vo východnej Európe. Rozhodnutie, či investícia v hodnote pol miliardy eur pôjde do Maďarska, na Slovensko, či niekde inde, stále ešte nepadlo, konštatoval dnes maďarský spravodajský server Napi.hu.

Podľa podpredsedu a výkonného riaditeľa spoločnosti Neeraja Kanwara s možnými krajinami ešte stále rokujú, verdikt ešte nepadol. Z predchádzajúcich informácií vyplýva, že by v tomto čase už malo byť známe, či nový závod postavia v Maďarsku alebo na Slovensku.

Slovenský denník Hospodárske noviny (HN) 30. mája napísal, že Slovensko prehralo boj o ďalšiu stámiliónovú investíciu, a že Apollo Tyres dal prednosť Maďarsku, čo však 4. júna spoločnosť dementovala.

Na Slovensku bolo alternatívou pre postavenie závodu mesto Šaľa, ktoré so spoločnosťou tri mesiace intenzívne rokovalo. SR podľa denníka prišla o približne 1200 pracovných miest, ktoré investor plánoval vytvoriť, a ďalšie, ktoré mohli vytvoriť subdodávatelia.

Denník vtedy upozornil, že o investíciu Apolla bojovali obe krajiny už v roku 2008. Aj vtedy si spoločnosť zvolila nášho južného suseda, údajne pre dobré vzťahy Maďarska a Indie. Firma však v tom čase závod pre krízu nepostavila a k projektu sa vrátila až teraz. Podľa šéfa spoločnosti pre Európu Luisa Ceveniza mali tentoraz rozhodnúť ekonomické kritériá ako pracovné zručnosti, náklady, dostupnosť surovín, kvalita infraštruktúry či investičné stimuly.