Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Apple bude vyrábať svoj nový iPhone 14 aj v Indii

Na snímke telefóny Apple Iphone 14 počas prvého dňa predaja línie nových telefónov iPhone 14, 16. septembra 2022 v Pekingu. Foto: TASR - AP

Americký koncern sa totiž snaží diverzifikovať výrobu a jej časť presunúť mimo Číny.

Cupertino/Naí Dillí 26. septembra (TASR) - Apple bude vyrábať svoj nový iPhone 14 aj v Indii. Americký koncern sa totiž snaží diverzifikovať výrobu a jej časť presunúť mimo Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúr AFP a Reuters.

Apple predstavil nový modelový rad tento mesiac. "Sme nadšení, že budeme vyrábať iPhone 14 v Indii," uviedol Apple.

Analytici J. P. Morgan očakávajú, že Apple od konca tohto roka presunie približne 5 % výroby iPhonov 14 do Indie, ktorá je druhým najväčším trhom so smartfónmi na svete po Číne. Do roku 2025 by Apple mohol štvrtinu iPhonov vyrábať v Indii, predpokladajú analytici J. P. Morgan.

Dodávateľský reťazec pre iPhony sa nachádza predovšetkým v Číne. Apple sa snaží pri produkcii znížiť svoju závislosť od Číny pre jej politiku nulového covidu a rastúce spory s USA.

Apple v Indii už od roku 2017 vyrába staršie iPhony, ale teraz prichádza oznámenie o produkcii nových modelov v krajine len niekoľko týždňov po ich predstavení, čo je oveľa skôr, ako bývalo zvykom v prípade starších modelových radov, upozornil analytik spoločnosti Canalys Sanyam Chaurasia.

Apple v minulom roku vyrobil v Indii asi 7,5 milióna iPhonov, čo zodpovedá približne trom percentám jeho globálnej produkcie, uviedol Chaurasia. "Očakávame, že lokálna produkcia iPhonov v Indii by mohla tento rok prekonať 11 miliónov."