Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Apple plánuje otvoriť svoj prvý kamenný obchod na Taiwane

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Apple už hľadá na Taiwane členov svojho nového tímu, aspoň podľa údajov, ktoré zverejnil koncom tohto týždňa na svojej internetovej stránke.

Tchaj-pej 23. júla (TASR) - Americký koncern Apple plánuje otvoriť svoj prvý kamenný obchod na Taiwane, na ostrove, na ktorom sídlia mnohí z jeho dodávateľov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Apple už hľadá na Taiwane členov svojho nového tímu, aspoň podľa údajov, ktoré zverejnil koncom tohto týždňa na svojej internetovej stránke.

Kamenné obchody Apple Store sú predmetom závisti mnohých maloobchodníkov. Vo svojom segmente dosahujú najvyššie tržby na štvorcový meter, aj keď niektoré z nich po 15 rokoch fungovania stratili časť z "lesku".

Apple totiž zaznamenal v 2. kvartáli tohto roka vôbec prvý pokles tržieb z predaja populárneho smartfónu iPhone. Dôvodom je čoraz nasýtenejší trh s tzv. inteligentnými telefónmi.

A tržby z regiónu tzv. väčšej Číny, do ktorého patria okrem Číny aj Hongkong aj Taiwan, sa 2. kvartáli finančného roka 2015/16 prepadli o 26 %. Apple však ešte v apríli uviedol, že dôvodom ich poklesu boli najmä slabšie príjmy z Hongkongu, kde situáciu komplikujú protivládne demonštrácie.

S myšlienkou otvoriť kamenné obchody prišiel pred 15 rokmi spoluzakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs. Jeho cieľom bolo poskytnúť lepšie služby a nadviazať užší kontakt s klientom, ako bežní maloobchodní predajcovia. A ukázalo sa, že to bol výborný nápad. Zákazníci sú spokojní s prvotriednymi službami, ktoré im ponúka špeciálne vyškolený personál. Z kamenných obchodov Apple sa tak stali stroje na výrobu peňazí.