Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Apple ide na trh prvýkrát v histórii s lacným modelom iPhone 5C

Foto: TASR/AP

Rovnako uviedol na trh aj model vyššej triedy iPhone 5S. Stovky ľudí vyčkávali na otvorenie obchodov v Sydney a Tokiu, kde Apple predaj nových produktov začal.

Sydney/Tokio 20. septembra (TASR) - Spoločnosť Apple dnes začala predaj dvoch najnovších modelov iPhone, konkrétne iPhone 5S a lacného iPhone 5C. Podobne ako v minulých rokoch sa pred jej predajňami vytvorili dlhé rady. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Stovky ľudí vyčkávali na otvorenie obchodov v Sydney a Tokiu, kde Apple predaj nových produktov začal. Okrem spomínaných krajín sa iPhone 5S a iPhone 5C začali predávať aj v Hongkongu, Singapure, Nemecku, vo Francúzsku, v Británii, USA a Číne.

V poslednej menovanej krajine bol však počet záujemcov nižší, len približne 50, keďže sa museli zaregistrovať online a až následne si budú môcť telefóny vyzdvihnúť. Je to však prvýkrát, čo firma Apple uviedla na trh nové modely v Číne v rovnaký deň ako inde. Pôvodne si na ne čínski zákazníci museli počkať približne tri mesiace. Firma sa však evidentne snaží prilákať viac zákazníkov v krajine, ktorá je najväčším trhom s mobilnými telefónmi.



Predaj počas prvého víkendu bude kľúčový pre pozíciu firmy potom, čo nový produkt uviedla na trh až po roku a jej podiel na ňom klesol v prospech konkurencie ako Samsung Electronics. Minulý rok, keď spoločnosť uviedla na trh iPhone 5, predala za prvé tri dni rekordných vyše 5 miliónov telefónov. Či tento počet prekoná, bude závisieť najmä od úspechu predaja iPhone 5S.