Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Apple v Írsku má problém, spor s daňami pre EÚ má vyriešiť dohoda

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Apple uviedol, že pokračuje v spolupráci s Írskom na procese odvolania a verí, že keď európsky súd prehodnotí všetky dôkazy, zruší rozhodnutie Komisie.

Dublin 14. augusta (TASR) - Írsko a Apple sa blížia k dohode, ktorá má ochrániť vládu v Dubline pred akýmikoľvek stratami v súvislosti so sporom s Európskou úniou o miliardové daňové nedoplatky amerického koncernu. Uviedli to dva zdroje oboznámené so situáciou.

Európska komisia (EK) vlani uštedrila Apple riadnu facku, keď oznámila, že americký koncern musí doplatiť na daniach 13 miliárd eur. Podľa EK Írsko poskytlo Applu nespravodlivé výhody a nepovolenú štátnu pomoc, keďže mu umožnilo efektívne si znížiť dane.

Írske úrady plánujú uložiť peniaze od Apple na špeciálny účet do skončenia celého procesu odvolania. Ak bude odvolací proces, ktorý môže trvať aj päť rokov, úspešný, peniaze sa vrátia spoločnosti Apple. Írsko si chce takto zabezpečiť, že neponesie žiadne straty, ani v prípade oslabenia mien.

K uzavretiu dohody o vytvorení finančného fondu môže dôjsť v priebehu pár týždňov, povedal jeden zo zdrojov, ktorý nechcel byť menovaný, pretože rokovania o jeho štruktúre ešte neboli dokončené.

Apple uviedol, že pokračuje v spolupráci s Írskom na procese odvolania a verí, že keď európsky súd prehodnotí všetky dôkazy, zruší rozhodnutie Komisie. Koncern sa však odmietol vyjadriť k výške finančných prostriedkov.

EK v máji vyhlásila, že Írsko by malo zvýšiť svoje úsilie pri vymáhaní daňových nedoplatkov od spoločnosti Apple, inak celý prípad skončí na súde. Nedoplatky majú byť uhradené do 3. januára.

Podmienky vytvorenia finančného fondu sú stále predmetom rokovaní, uviedla minulý mesiac írska vláda. Vypísala totiž tender na správcu peňazí. Výška sumy vrátane úrokov môže dosiahnuť až 15 miliárd eur.

Írsky úrad pre dlh sa k celej záležitosti odmietol vyjadriť. Európska komisia však očakáva, že Írsko dosiahne významný pokrok pri vymáhaní nedoplatku "čo najskôr".