Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Poskytovatelia sociálnych služieb vítajú zastropovanie cien energií

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Pomoc s energiami dostanú aj zariadenia sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktoré sú napojené na centrálne zdroje tepla.

Bratislava 18. januára (TASR) - Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR (APSS v SR) víta nariadenie vlády, ktorým zastropovala pre zariadenia sociálnych služieb ceny energií na úrovni roka 2023. Tieto zariadenia totiž platili za teplo o 300 % viac než pred energetickou krízou a tento rok by im hrozil zánik z dôvodu nemožnosti hradiť tieto sumy.

Pomoc s energiami dostanú aj zariadenia sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktoré sú napojené na centrálne zdroje tepla. V tomto roku budú mať zastropované ceny tepla na úrovni roka 2023 tak ako domácnosti. V stredu po rokovaní vlády o tom informovali na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

"Ceníme si, že minister Tomáš a ministerka Saková zareagovali operatívne a do mesiaca od požiadavky problém vyriešili," uviedla predsedníčka APSS v SR Anna Ghannamová.

Saková uviedla, že okruh zraniteľných subjektov, ktoré budú mať regulované dodávky tepla podľa cien Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, rozšírili ešte pred Vianocami. Subjekty musia byť napojené na centrálne zdroje tepla. Pomoc dostanú aj internáty a centrá pre deti a rodiny.

"Všetko toto bolo prerokované s Ministerstvom financií SR, že tieto subjekty môžu byť regulované a že ten rozdiel medzi regulovanou cenou a skutočnou cenou tepla, ktorá bude, budeme kompenzovať z Ministerstva hospodárstva SR prostredníctvom prostriedkov zo štátneho rozpočtu," povedala Saková.