Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

APSS vyzýva NR SR, aby podporil novelu zákona o sociálnych službách

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Funtál

Asociácia upozorňuje, že posledná správa ministerstva práce o sociálnej situácii obyvateľstva uvádza, že neverejní poskytovatelia tvoria 45 % z celkového počtu zariadení sociálnych služieb v SR.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb (APSS) vyzýva parlament, aby podporil vládnu novelu zákona o sociálnych službách. Jej prijatím sa podľa asociácie odstráni diskriminácia odkázaných občanov umiestnených v neverejných zariadeniach sociálnych služieb. APSS na to poukazuje v otvorenom liste, ktorý zaslala poslancom a poslankyniam v parlamente.

Asociácia upozorňuje na to, že posledná správa ministerstva práce o sociálnej situácii obyvateľstva uvádza, že neverejní poskytovatelia tvoria 45 % z celkového počtu zariadení sociálnych služieb na Slovensku. Neverejní poskytovatelia sa pritom podľa APSS starajú o najviac odkázaných občanov. Preto žiadajú parlament, aby podporil vládnu novelu, ktorá zmenou vzorca na výpočet finančného príspevku na prevádzku vyplácaného neverejným zariadeniam zo samosprávy definitívne odstráni diskrimináciu odkázaných občanov. "Neverejní poskytovatelia existujú preto, lebo samospráva nemala, nemá a dlho nebude mať dostatok investičných zdrojov, aby zabezpečila kapacity pre taký veľký počet odkázaných občanov. V poradovníkoch je v súčasnosti takmer 10.000 občanov," upozorňuje v liste APSS s tým, že v roku 2030 sa zvýši počet občanov nad 85 rokov o 64 %.

Od roku 2010 pritom mali neverejní poskytovatelia na jedného odkázaného občana dostať z verejných zdrojov o tretinu menej, než roky predtým. "Novela, o podporu ktorej vás žiadame, má to, čo zákon z roku 2008 pokazil, napraviť," adresovali zariadenia poslancom.

Asociácia zároveň odmieta tvrdenia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), že táto novela umožní hradiť neverejným poskytovateľom to, čo im už raz zaplatil prijímateľ. "APSS si uvedomuje, že povinnosť uhrádzať príspevok občanom u neverejných poskytovateľov môže byť problematická pre veľmi malé obce. Preto vedenie asociácie predložilo pred 1,5 rokom ZMOS-u návrh, aby uhrádzal aspoň symbolický paušál, na výške ktorého by sa dohodli s poskytovateľmi a rezortom práce," uvádza v liste asociácia. ZMOS však tento návrh odmietol.