Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný tribunál zakázal SR použiť zhabané dokumenty EuroGasu

Ilustračné foto Foto: TASR

Ide o takmer 16.000 strán dokumentov, počítače a softvéry, ktoré zabavili počas policajnej akcie bezpečnostných zložiek z 2. júla.

Bratislava 23. februára (TASR) - Slovenská republika nebude môcť v arbitrážnom spore so spoločnosťou EuroGas o odobratí dobývacieho priestoru mastenca v Gemerskej Polome použiť informácie z materiálov týkajúcich sa jej dcérskej firmy Rozmin. Vyplýva z dokumentu Medzinárodného strediska pre riešenie sporov z investícií (ICSID), ktoré má TASR k dispozícii. Ide o takmer 16.000 strán dokumentov, počítače a softvéry, ktoré zabavili počas policajnej akcie bezpečnostných zložiek z 2. júla. "Môžem potvrdiť, že ICSID informovalo aj nás, že SR má zakázané používať informácie, ktoré získala z dokumentov Rozminu zhabaných pri policajnej akcii," povedal pre TASR predseda predstavenstva EuroGas Wolfgang Rauball.

Trestné stíhanie Úradu špeciálnej prokuratúry na základe podania Petra Čoreja, pri ktorom zhabali spomínané dokumenty, pozastavili začiatkom septembra 2014. V uznesení sa podľa informácií TASR dôvodilo, že v trestnom konaní sa objavili prekážky, pre ktoré nie je možné ďalej pokračovať, kým sa nevyriešia otázky predbežnej povahy. Tie majú byť nad rámec trestného konania. Ide napríklad aj o prebiehajúce právne konania, ktoré majú posúdiť zákonnosť postupu Obvodného banského úradu Spišská Nová Ves z roku 2005. Na základe tohto verdiktu odobrali spoločnosti EuroGas dobývací priestor na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. Zároveň bol aj dôvodom medzinárodnej arbitráže na pôde ICSID, v ktorej EuroGas ako žalobca požaduje od SR náhradu 3,2 miliardy USD (2,8 miliardy eur) za zmarenú investíciu. Prvé pojednávanie arbitrážneho tribunálu by malo byť v polovici marca vo Washingtone. Po oboznámení sa so všetkými podkladmi a stanoviskami tribunál rozhodne. Verdikt arbitráže pred ICSID už nie je napadnuteľný žiadnym súdom na svete.  

EuroGas hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD. EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. MF SR však vlani poprelo, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. (1 EUR = 1,1298 USD)