Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EuroGas a MF SR ešte nezačali rokovania o spore za 1,65 mld. dolárov

Ťažba mastenca v Gemerskej Polome v okrese Rožňava. Foto: TASR/Milan Kapusta

Listy ministra financií P. Kažimíra naznačujú, že SR nechce arbitráž, povedal predseda predstavenstva EuroGas Wolfgang Rauball.

Bratislava 3. marca (TASR) - Spoločnosť EuroGas doteraz nezačala rokovania s Ministerstvom financií (MF) SR, ktoré by mali vyriešiť spor v hodnote 1,65 miliardy USD. EuroGas stále hrozí podaním žaloby v kauze odobratia dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome.

„Naši právni zástupcovia v Paríži dostali niekoľko listov od ministra financií SR Petra Kažimíra, ktoré naznačujú vôľu slovenskej strany dospieť k urovnaniu sporu. Prvý z nich prišiel 30. januára, tesne pred vypršaním ultimáta, v čase, keď sme boli pripravení podať žalobu proti Slovensku hneď na začiatku februára,“ povedal pre TASR predseda predstavenstva EuroGas Wolfgang Rauball. Advokáti spoločnosti EuroGas navrhli slovenskej strane viacero termínov a miest v Európe na stretnutie. „Zatiaľ sme nedostali odpoveď s potvrdením termínu rokovania,“ dodal.

Podľa Rauballa pokiaľ Slovensko v blízkom čase nevyužije ponuku na rokovanie na urovnanie sporu, EuroGas splní svoju hrozbu a bude iniciovať žalobu na pôde Medzinárodného strediska pre riešenie investičných sporov (ICSID) vo Washingtone. 

EuroGas avizuje svoj zámer začať arbitráž so SR už od roku 2010. Jej dcérska spoločnosť Rozmin tvrdí, že ju slovenské úrady v roku 2004 nelegálne pripravili o ložisko v Gemerskej Polome. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala spoločnosť EuroGas najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD. EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Ministerstvo financií SR vlani však poprelo, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. V súčasnosti je najväčším producentom v ťažbe mastenca Čína, významné ložiská sú aj v USA, Brazílii a Indii, z európskych štátov výraznejšie prispieva k svetovej produkcii Fínsko. Vzhľadom na široké priemyselné využitie mastenca, hlavne vo farmaceutickom, chemickom, kozmetickom a papierenskom priemysle, spotreba aj dopyt po tejto surovine na trhu neustále rastú.

UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať stanovisko Ministerstva financií SR