Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Argentína začala súdne konanie proti firmám ťažiacim pri Falklandoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o firmy Falkland Oil and Gas, Premier Oil, Rockhopper, Edison International a Noble Energy.

Londýn/Buenos Aires 19. apríla (TASR) - Argentína začala súdne konanie proti trom britským a dvom americkým spoločnostiam za ťažbu ropy v blízkosti Falklandských ostrovov. Londýnu to v týchto dňoch oznámil Daniel Filmus, argentínsky minister pre ostrovy, ktoré Argentína nazýva Malvíny. Informoval o tom server BBC.

Ide o firmy Falkland Oil and Gas, Premier Oil, Rockhopper, Edison International a Noble Energy. Podľa Filmusa spoločnosti "sa dopustili nezákonných aktivít, nakoľko svoju činnosť vyvíjajú na argentínskom území". Ako povedal, "chce dať šéfom dotknutých firiem, ako aj britskej verejnosti jasne najavo, že Argentína využije národné aj medzinárodné zákony, aby zabránila týmto krajinám odčerpávať prírodné bohatstvo, ktoré patrí 40 miliónom argentínskych občanov".

Podľa neho je oblasť, v ktorej sa ťaží, "práve tak argentínska ako centrum Buenos Aires" a dodal, že "ani Británia, ani žiadny iný štát by nedovolil vstup na svoje územie a ťažbu svojho nerastného bohatstva".

V reakcii na tieto kroky britský minister zahraničných vecí Philip Hammond obvinil Argentínu "z nehoráznej šikany". Podľa neho "majú obyvatelia ostrovov právo na rozvoj vlastných ekonomických zdrojov a Argentína by sa mala začať správať ako zodpovedný člen medzinárodného spoločenstva". Podobne reagovala aj vláda Falklandských ostrovov. Ako uviedla, majú právo na vlastné ekonomické rozhodnutia a v rámci nich aj na rozvoj ťažobného priemyslu.

Veľké šance na úspech nedávajú argentínskej vláde ani analytici. "Argentína prehrá," povedal pre BBC Malcolm Bracken z maklérskej spoločnosti Redmayne Bentley. "Táto oblasť nespadá pod jej jurisdikciu, OSN urovnala túto kauzu v roku 1992," uviedol s tým, že predstavitelia Argentíny si iba podrážajú nohy.

"Tým, čo robia, dávajú v skutočnosti všetky výhody, ktoré mohli mať z ropného boomu v južnom Atlantiku, Čile," dodal Bracken. Podľa neho prieskum a ťažba ropy si vyžadujú rozsiahlu logistickú podporu, ktorá na samotných Falklandoch chýba. Tú im mohla ponúknuť Argentína, teraz to bude podľa Brackena práve Čile.