Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Arnali: Lepšie práva LGBTI ľudí by priniesli zvýšený HDP na obyvateľa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koalícia uviedla, že na základe údajov spoločnosti LGBT Capital bola v roku 2021 domáca kúpna sila LGBTI+ osôb na Slovensku približne 4,2 miliardy eur, čo je približne 5 % HDP krajiny.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Výskumy ukazujú, že diskriminačné postoje a politiky voči LGBTI+ ľuďom majú negatívny vplyv aj na celkovú ekonomiku krajiny. Ak by sa práva pre túto skupinu ľudí zlepšili aspoň o 10 %, zvýšil by sa aj hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa o 3000 eur. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii zástupca koalície svetových firiem Open for Business Dominic Arnall.

"Ak by Slovensko zvýšilo práva LGBTI+ ľudí na Slovensku čo i len o 10 % a prijalo napríklad legislatívu umožňujúcu partnerstvá osôb rovnakého pohlavia a vyrovnalo sa tak väčšej skupine krajín EÚ, HDP na obyvateľa by sa zvýšil približne o 3000 eur," priblížil Arnall.

Koalícia Open for Business upozornila, že Slovensko má podľa plánu obnovy a odolnosti víziu dostať sa do roku 2030 z takzvanej pasce stredného príjmu na úroveň 92 % priemeru EÚ v HDP na obyvateľa. Arnall dodal, že bez podpory väčšej otvorenosti, inklúzie a rešpektu pre všetkých ľudí žijúcich na Slovensku budú chronické ekonomické problémy len pokračovať.

Slovensko podľa neho zaostáva za svojimi susedmi v rámci Vyšehradskej skupiny v kľúčových ekonomických ukazovateľoch, ako sú konkurencieschopnosť, inovácie či priamy zahraničný investičný kapitál. Ako uviedol, pretrvávajúci odlev mozgov, začínajúci sa u študentov univerzít, vedie k strate pracovnej sily zo strany Slovenska do otvorenejších a rôznorodejších spoločností.

"Bolo to nedávno zdôraznené aj v dokumente Magnet pre talent slovenskej vlády. Slovensko podľa neho stráca takmer 2,8 milióna eur za každú vysokokvalifikovanú osobu, ktorá opustí krajinu," dodal Arnall.

Koalícia uviedla, že na základe údajov spoločnosti LGBT Capital bola v roku 2021 domáca kúpna sila LGBTI+ osôb na Slovensku približne 4,2 miliardy eur, čo je približne 5 % HDP krajiny, ktorý v danom roku predstavoval 98,5 miliardy eur. "Radšej ako riskovať odlev takýchto spotrebiteľov z dôvodu diskriminácie by sa mala slovenská vláda a firmy snažiť o väčšiu diverzitu a inklúziu," dodala koalícia.

Pre samotných zamestnávateľov je podľa koalície podpora hodnôt rovnosti a inklúzie na pracovisku dlhodobou prioritou. Súkromný sektor sa preto v máji tohto roka rozhodol vyzvať na zlepšenie práv a životných podmienok LGBTI+ ľudí na Slovensku. Pod výzvu sa podpísalo 53 firiem pôsobiacich na Slovensku.

"Uvedomujeme si, že apel smeruje k ľudskému rozmeru, ako aj k ekonomickému. Nechceme, aby LGBTI+ ľudia trpeli zníženým psychickým zdravím, ale zároveň chceme poukázať aj na ekonomický rozmer," uzavrela riaditeľka HR Henkel Slovensko Alica Štepánová Kolárová.