Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

O zvýšení miezd pre pracovníkov Arrivy sa bude rokovať

Riaditeľ verí, že sa napokon za účasti sprostredkovateľa nájde za rokovacím stolom dohoda, čím by sa odstránilo riziko možného štrajku zamestnancov Arrivy.

Michalovce 29. marca (TASR) - Kolektívne vyjednávanie o navýšení miezd pre zamestnancov spoločnosti Arriva Michalovce, ktorá zabezpečuje autobusovú dopravu na Dolnom Zemplíne, bude pokračovať ďalším kolom, ale už za účasti prideleného sprostredkovateľa.

Na dnešnom rokovaní odborov a zástupcov zamestnávateľa v Michalovciach totiž medzi nimi opätovne nedošlo k dohode.

Odborový predák Ján Gonda TASR informoval, že v záujme zamestnancov Arrivy, ktorých zastupuje, je navýšenie ich mesačných miezd o 60 eur brutto. V tejto sume je zahrnuté aj navýšenie platov na základe kolektívnej zmluvy, v priemere 20 eur na jedného zamestnanca, ku ktorému pristúpila spomínaná spoločnosť od marca tohto roka. "Požadujeme teda ďalších 40 eur v hrubom," vysvetlil Gonda.

Generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Arriva Michalovce Gejza Sačko pre TASR uviedol, že požiadavky odborárov v súvislosti s úpravou miezd sú privysoké. Potvrdil, že na dnešnom stretnutí padol návrh, aby sa rokovalo o zvýšení platov iba pre vodičov autobusov prímestskej dopravy, s čím však zástupcovia zamestnancov nesúhlasili. Požadujú totiž paušálnu úpravu miezd. "Sme stále ochotní rokovať, len zatiaľ nepadol žiadny ústupok zo strany odborárov," podotkol Sačko.

Riaditeľ verí, že sa napokon za účasti sprostredkovateľa nájde za rokovacím stolom dohoda, čím by sa odstránilo riziko možného štrajku zamestnancov Arrivy.
"Chcel by som zdôrazniť, že každý rok sme robili úpravy a každý rok sme sa zatiaľ vedeli dohodnúť na podnikovom kolektívnom vyjednávaní. Takže si myslím, že aj v tomto roku dôjde k dohode," domnieva sa Sačko.

Člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Jozef Balica začiatkom mája tohto roka informoval, že niektorí pracovníci spomínaného prepravcu majú problém zabezpečiť si zo svojho platu základný životný štandard. "Súčasná čistá mzda predstavuje u týchto zamestnancov sumu 547 eur," poznamenal s tým, že v spoločnosti sú aj pracovné pozície, ktoré sú ohodnotené na úrovni 400 eur. Priemerný plat v odvetví doprava pritom dosahuje 823 eur a v Košickom kraji 845 eur. "Vo všetkých porovnávacích ukazovateľoch sú zamestnanci firmy pod priemerom," spresnil Balica.

Prvé kolo kolektívneho vyjednávania prebehlo v spoločnosti Arriva, ktorá má 400 zamestnancov, 23. apríla. Následne sa konalo stretnutie so zamestnancami, ktorí požiadavku na zvýšenie miezd podporili. Druhé kolo vyjednávania sa uskutočnilo 13. mája a to posledné dnes. Termín ďalšieho, už za účasti zmieneného sprostredkovateľa, zatiaľ nie je známy.