Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Japonská Asahi vezme úver na prevzatie aktív Topvaru a iných pivovarov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Spoločnosť, ktorá sa na kúpe európskych aktív AB InBev dohodla v decembri minulého roka, oznámila, že si od bánk vezme úver vo výške 7,4 miliardy eur.

Londýn/Tokio 28. marca (TASR) - Japonská pivovarnícka spoločnosť Asahi Group Holdings si na zafinancovanie prevzatia stredoeurópskych aktív od koncernu Anheuser-Busch InBev (AB InBev) vezme úver za viac než 7 miliárd eur.

Spoločnosť, ktorá sa na kúpe európskych aktív AB InBev dohodla v decembri minulého roka, oznámila, že si od bánk vezme úver vo výške 7,4 miliardy eur. Aktíva, medzi ktorými sú aj slovenský Topvar a Plzeňský Prazdroj, kúpila za 7,3 miliardy eur.

V dnešnom vyhlásení Asahi uviedla, že krátkodobý úver by jej mali poskytnúť japonské banky Sumitomo Mitsui Banking a Mizuho Bank. Firmy si zvyknú brávať preklenovacie úvery, než sa im podarí zabezpečiť si dlhodobejšie financovanie, napríklad prostredníctvom syndikovaných úverov alebo dlhopisov.

Skupina stredoeurópskych pivovarov patrila pôvodne svetovej pivovarníckej dvojke, koncernu SABMiller. Ten bol v minulom roku pohltený svetovou jednotkou AB InBev. Spojenie dvoch najväčších producentov piva na svete protimonopolné úrady schválili, európsky úrad ale nariadil, že AB InBev musí časť získaných aktív predať.