Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

ASBK: Banky ovplyvňujú rozhodovanie väčšiny sporov so svojimi klientmi

Ministerstvo financií plánuje vznik Centra pre riešenie finančných sporov. Jedným zo zámerov riešenia je zabezpečiť nezávislosť a nestrannosť riešenia finančných sporov od sporových strán.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Slovenské banky vplývajú na rozhodnutia Stáleho Rozhodcovského Súdu (SRS) Slovenskej bankovej asociácie (SBA), ktorý rieši väčšinu sporov medzi bankami a ich klientmi. Tvrdí to Asociácia bankových klientov (ASBK).

"Banky takmer vždy presadzujú u klientov v 'šablónových zmluvách' práve ten nimi ovládaný súd SRS SBA, a to nielen na zákonom predpísané spory, ale na akékoľvek spory z ich zmlúv," uviedla asociácia.

Podľa nej založila SBA v roku 2003 SRS na základe zákona o platobnom styku, pričom súd mal pôvodne rozhodovať spory v súvislosti s vkladmi, výbermi či prevodmi. V roku 2004 však SBA na základe vlastného rozhodnutia rozšírila právomoc tohto súdu aj na obchodno-právne a občiansko-právne spory. "Skutočnosť, že SBA má ako zriaďovateľ rozhodcovského súdu zásadný vplyv na azda každú stránku existencie a fungovania SRS SBA, sa samozrejme zamlčala," upozornila ASBK.

Na riešení už pracuje Ministerstvo financií (MF) SR. Plánuje vznik Centra pre riešenie finančných sporov. Jedným zo zámerov tohto riešenia je zabezpečiť nezávislosť a nestrannosť riešenia finančných sporov od sporových strán. "Proti tomuto návrhu sa postavila Slovenská Banková Asociácia. Prečo? Lebo závislosť bankám vyhovuje," skonštatovala ASBK.

Podľa hovorkyne SBA Moniky Klobušickej môže SRS SBA rozhodovať aj iné spory na základe zákona o bankách z roku 2004. Tvrdenie, že banky vplývajú na súd je podľa nej nepravdivé, pričom organizácia je podľa nej nezávislá. "Rozhodovanie SRS SBA sa neodlišuje od praxe všeobecných súdov, navyše je pre klienta aj banku lacnejšie a rýchlejšie," povedala pre TASR Klobušická.