Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Asi 13 % nemeckých spoločností v súčasnosti využíva umelú inteligenciu

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V priemysle využíva alebo plánuje využívať umelú inteligenciu každá tretia spoločnosť, v sektore služieb a maloobchodu približne 20 % spoločností a v stavebníctve 15 % spoločností.

Mníchov 2. augusta (TASR) - Približne 13 % nemeckých spoločností v súčasnosti využíva umelú inteligenciu (AI) a 9 % tak plánuje urobiť. V priemysle využíva alebo plánuje využívať umelú inteligenciu každá tretia spoločnosť, v sektore služieb a maloobchodu približne 20 % spoločností a v stavebníctve 15 % spoločností, oznámil v stredu ekonomický inštitút Ifo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Pre približne 40 % spoločností v Nemecku AI momentálne nezohráva žiadnu úlohu, pričom v stavebnom sektore ich je 60 %. Systémy založené na AI spracúvajú veľké množstvo údajov pomocou algoritmov s cieľom zrýchliť rozhodovanie prostredníctvom automatizovanej analýzy.

Inštitút Ifo vo svojom júnovom prieskume oslovil približne 9000 spoločností s otázkami, či využívajú AI, plánujú jej využitie, diskutujú o nej alebo sa ňou vôbec nezaoberajú.