Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Asociácia: Pripájanie fotovoltických elektrární by sa malo zjednodušiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Máme za to, že v Českej republike po zásadnej zmene zákona o energetike, tzv. lex OZE I, ktorá zvýšila limity pre malé elektrárne až do výkonu 50 kW, tento proces funguje, uviedla APOZE.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie (APOZE) žiada novú vládu o zvýšenie limitu pre malé elektrárne zo súčasných 10 kilowattov (kW) až na 50 kW. V súvislosti s pripravovaným programovým vyhlásením vlády požaduje, aby bol doň zapracovaný záväzok vlády zlepšiť legislatívny proces zapájania fotovoltických elektrárni v čase energetickej krízy. Návrh zaslali predseda APOZE Vladimír Gürtler a podpredseda František Bednár.

"Máme za to, že v Českej republike po zásadnej zmene zákona o energetike, tzv. lex OZE I, ktorá zvýšila limity pre malé elektrárne až do výkonu 50 kW, tento proces funguje. Preto by bolo vhodné sa inšpirovať Českou republikou," uviedla APOZE.

Novelizovaný zákon v ČR podľa asociácie uľahčuje výstavbu obnoviteľných zdrojov energie, pretože umožňuje ich prevádzku s inštalovaným výkonom do 50 kW bez licencie od energetického úradu. Novela podľa nich prináša aj zmenu stavebného zákona, ktorá stanovuje, že pre malé obnoviteľné zdroje do rovnakého limitu nie je vyžadované rozhodnutie o umiestnení stavby ani územný súhlas.

"Za malý zdroj sa v SR považuje zariadenie s celkovým inštalovaným výkonom do 10 kW. Je preto potrebné tak ako v Českej republike zvýšiť tento limit za podmienok, ako ich špecifikuje český zákon," dodala APOZE.