Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Asociácia stávkových spoločností chce opatreniami prečistiť trh

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Asociácia má troch členov. Spoločnosti avizovali, že ak sa nepodarí presadiť do zákona navrhované zmeny, prehodnotia svoje sponzorské aktivity športových klubov

Bratislava 26. júla (TASR) - Zmena obratovej dane na daň z výhry, vytvorenie podmienok pre vznik legálnych online kasín, zavedenie spätnej dane pre spoločnosti a blokovanie nelegálnych operátorov. Toto sú opatrenia, ktoré by sa mali dostať do novely zákona o hazardných hrách, aby sa na Slovensku prečistil trh od nelegálnych prevádzkovateľov. Tvrdí to Asociácia stávkových spoločností SR.

"Chceme ísť do diskusie s Ministerstvom financií (MF) SR. Je potrebné nastaviť jasné pravidlá pre podnikane v tejto oblasti," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii výkonný riaditeľ asociácie Peter Papanek. Tieto opatrenia by podľa jeho slov prispeli k zmenšeniu čierneho trhu a nebudú znamenať výpadok príjmov v štátnom rozpočte.

Podľa asociácie sú online hazardné hry široko dostupné a medzi najpopulárnejšie patrí kasíno, stávkovanie a poker. Asociácia však tvrdí, že na účet nelegálnych prevádzkovateľov ide každé štvrté vsadené euro a celkovo sa odhady ich tržieb v roku 2015 pohybovali na úrovni 210 miliónov eur. "Nelegálne spoločnosti na Slovensku neplatia dane, odvody ani poplatky. Na čiernom trhu neposkytujú ani základnú mieru ochrany spotrebiteľa a zároveň rozširujú ponuku o kartové hry a e-kasína. Tento rozmach nelegálneho trhu štát oberá o príjmy z hazardných hier," podotkol Papanek s tým, že asociácia celkovo odhaduje trh internetových športových stávok na úrovni 20 % až 25 % z celkového trhu a pri kasínových hrách je to až 82 %. "Tieto čísla znamenajú, že čierny trh je výrazný na Slovensku a je ho treba riešiť," tvrdí Papanek.

Na Slovensku sa podľa asociácie počíta len s blokáciou prístupu a platieb nelicencovaných prevádzkovateľov hazardu zo zahraničia. Asociácia preto chce o navrhovaných zmenách diskutovať s rezortom financií. "Odvodový systém je väčšinou v Európe daň z výhry, u nás je to daň z obratu. Výška dane je na úrovni 16 %, u nás navrhuje MF SR ešte zvýšenie dane z obratu na 6,5 %. Blokovanie je vo väčšine krajín zavedené, na Slovensku navrhuje MF zvýšenie odvodu od 1. januára 2017, blokovanie sa má zaviesť až o rok neskôr," tvrdí Papanek.

Asociácia je preto presvedčená, že MF SR by sa mohlo pri tvorbe novely zákona inšpirovať napríklad Dánskom. "Spoločnosti, ktoré legálne podnikajú na trhu vytvárajú pracovné miesta, zisk pre štát a veľmi silno podporujú športové kluby," podotkol Papanek.

Asociácia má troch členov, a to stávkovú kanceláriu Niké, Fortuna a Tipsport. Spoločnosti avizovali, že ak sa nepodarí presadiť do zákona navrhované zmeny, prehodnotia svoje sponzorské aktivity športových klubov. "V prípade, že sa nám nepodarí presadiť zmeny do novely, budeme zvažovať odchod z našich sponzorských aktivít, teda v našom prípade z Tipsportligy," uviedol predseda predstavenstva Tipsportu Jaroslav Taraba s tým, že ročne dávajú na tieto aktivity viac ako je hospodársky výsledok spoločnosti.

Rovnako plánuje urobiť aj spoločnosť Fortuna. "V prípade zvýšenia odvodu by sme museli utlmiť sponzorské aktivity, čo sa týka športu. Nepodporujeme len futbalovú ligu, máme zmluvu s tenisovým zväzom a s viacerými. Suma je predmetom obchodného tajomstva," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Andrej Sokol.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Ministerstvo financií uviedlo, že s účastníkmi trhu v oblasti hazardných hier rokovalo ešte pred zaslaním novely zákona do pripomienkového konania. "Hazard ako taký vnímame ako regulované odvetvie, ktoré by nemalo ohroziť spotrebiteľov. Cieľom novely zákona je preto najmä ochrana spotrebiteľov s dôrazom na ochranu mládeže, a zároveň stanovenie rovnakých podmienok pre všetkých, ktorí v tejto oblasti podnikajú," upozornila hovorkyŇa MF SR Alexandra Gogová s tým, že cieľom právnej normy je aj vyčistiť trh od nelicencovaných subjektov, najmä v oblasti online hier a stávok.

Rezort však všetky pripomienky plánuje vyhodnotiť. "Následne predložíme novelu zákona do ďalšieho legislatívneho procesu. Nateraz je preto predčasné hovoriť o konkrétnych návrhoch. Treba však pripomenúť, že cieľom prípadných zmien v oblasti zdaňovania on line stávok je, aby tieto zmeny neznamenali zníženie príjmov do štátneho rozpočtu z tohto druhu podnikania," dodala Gogová. Podľa údajov Finančného riaditeľstva SR pritom za posledných 10 rokov hrubé marže spoločností i odvod do štátneho rozpočtu rástli.