Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Aténska burza ukončila prvý deň obchodovania s veľkými stratami

Akciové indexy sú na elektronickej tabuli v recepčnej hale aténskej burzy v gréckej metropole v pondelok 3. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Ale akcie niektorých gréckych firiem nedopadli až tak zle. Týka sa to najmä firiem, ktoré podnikajú aj v zahraničí.

Atény 3. augusta (TASR) - Atény 3. augusta (TASR) - Aténska burza uzavrela dnes prvý deň obchodovania po piatich týždňoch vynútených "prázdnin" s veľkými stratami. Hlavný akciový index ASE sa totiž znížil o vyše 16 %, pričom akcie gréckych bánk sa prepadli až o 30 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hlavný index ASE sa hneď po otvorení burzy prepadol o 23 %, neskôr však časť strát zmazal a do konca obchodovania sa znížil o 16,2 %.

Toto je najhorší burzový výsledok minimálne od roku 1985, keď sa začalo s "moderným" systémom záznamov. Je dokonca horší ako 15-% pokles akciového indexu po páde burzy na Wall Street.


KRVAVÝ KÚPEĽ NA GRÉCKEJ BURZE by terazmedia

Najhoršie dopadli akcie gréckych bánk, ktoré sa podieľajú približne 20 % na celkovom indexe ASE.

Akcie všetkých päť gréckych bánk, s ktorými sa obchoduje na aténskej burze (National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank, Attica Bank a Eurobank) zostali nakoniec zablokované po väčšinu dnešného obchodovania, keďže o ne nebol záujem.

Gréci totiž v uplynulých mesiacoch doslova vyplienili svoje bankové účty. Snažili sa vybrať z nich čo najviac peňazí zo strachu, že po vystúpení Grécka z eurozóny a návratu k drachme sa hodnota ich vkladov výrazne zníži. Banky držala nad vodou len núdzová likvidita od centrálnej banky.

Obchodníci očakávajú, že hodnota akcií gréckych bánk sa ešte viac prepadne, než o ne začnú mať investori znova záujem.

Ale akcie niektorých gréckych firiem nedopadli až tak zle. Týka sa to najmä firiem, ktoré podnikajú aj v zahraničí, napríklad telekomunikačnej OTE Telecom, ktorej akcie dnes oslabili o 11,5 %, či stávkovej spoločnosti OPAP.

Avšak našlo sa aj pár firiem, ktorých akcie dnes posilnili, napríklad výrobca nábytku Dromeas SA. Hodnota jeho akcií stúpla o približne 29 % vďaka kontraktu za 30 miliónov eur na dodávku nábytku pre kancelárie Európskej komisie (EK).

Grécko rokuje s veriteľmi o treťom záchrannom úvere. Vláda v Aténach sa s nimi potrebuje urýchlene dohodnúť a získať ešte tento mesiac prvú splátku z úveru, aby mohla 20. augusta vyrovnať svoj dlh voči Európskej centrálnej banke. Ale EK sa obáva, že to Atény nestihnú a budú musieť požiadať Európsku úniu o ďalší preklenovací úver. Jeden v hodnote 7,2 miliardy eur dostali minulý mesiac, aby mohli vyrovnať nedoplatky Medzinárodnému menovému fondu a splatiť svoje dlhopisy, ktoré nakúpila ECB.