Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Audi v USA spätne odkúpi 25.000 vozidiel s dieselovými motormi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Audi sa vlani priznalo, že jeho trojlitrový dieselový motor V6 je vybavený problematickým softvérom na kontrolu emisií, ktorý je v USA nelegálny.

Berlín 21. októbra (TASR) - Nemecká automobilka Audi, ktorá patrí koncernu Volkswagen (VW), spätne odkúpi od majiteľov v USA 25.000 svojich vozidiel s dieselovými motormi, ktoré nespĺňajú emisné normy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemecký týždenník Der Spiegel.

Audi sa vlani priznalo, že jeho trojlitrový dieselový motor V6 je vybavený problematickým softvérom na kontrolu emisií, ktorý je v USA nelegálny.

Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) totiž minulý rok v septembri obvinila VW, že nainštaloval do dieselových áut vyrobených v rokoch 2009 až 2015 softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že na celom svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom. Koncern však najskôr tvrdil, že kontroverzný softvér je namontovaný len v dieselových motoroch s objemom dva litre. Ale neskôr sa ukázalo, že je aj v trojlitrových dieselových motoroch, ktoré sa montujú do modelov Audi.

Zástupcovia Audi momentálne rokujú s americkými úradmi o úprave ďalších 85.000 áut, ktoré neprešli emisnými testami. Podľa časopisu úrady sa s automobilkou predbežne dohodli, že približne 25.000 modelov staršej generácie nebude opravovať, ale ich spätne odkúpi od majiteľov v USA.