Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Audit verejnej správy bude v najbližších rokoch stáť 4,64 milióna eur

Zo zasadnutia vlády SR v Bratislave 9. júla 2014. Na snímke vľavo podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír a vpravo podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Proces verejného obstarávania audítorskej spoločnosti na najbližšie roky začalo MF SR už koncom minulého roka.

Bratislava 9. júla (TASR) - Na hospodárenie štátu sa v najbližších rokoch pozrie spoločnosť Deloitte. Audit, ktorý spoločnosť uskutoční, bude mať vplyv aj na štátny rozpočet. Rezort financií ho vyčíslil v sume 4,64 milióna eur. Vyplýva to zo správy o Realizácii auditu konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy Slovenskej republiky zostavenej za roky 2013, 2014 a 2015, ktorú dnes schválila vláda. Na rokovanie tento materiál predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Proces verejného obstarávania audítorskej spoločnosti na najbližšie roky začalo MF SR už koncom minulého roka. Ako zdôvodnil rezort financií, audit je potrebný nielen kvôli formálnemu naplneniu príslušnej legislatívy, ale je predovšetkým istou zárukou pre vnútroštátne i medzinárodné inštitúcie, že údaje o verejných financiách prezentované v súhrnnej výročnej správe, ako aj v štátnom záverečnom účte Slovenskej republiky za príslušný rok možno považovať za transparentné, korektné a porovnateľné.

Audit sa uskutočnil na jednotlivých rezortoch aj v predchádzajúcich rokoch. Ukázalo sa, že na niektorých ministerstvách sa znížil počet negatívnych zistení. Napríklad, zatiaľ čo v roku 2010 na rezorte financií bolo 10 negatívnych zistení, v roku 2012 ich počet klesol na dve. Ako ďalej vyplýva z predloženého materiálu, menej negatívnych zistení bolo aj na Úrade vlády SR. V roku 2010 bol ich počet 14, v roku 2012 klesol na šesť.