Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Audítori: Bankový dohľad Európskej banky má nedostatky v činnosti

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Európski audítori uvádzajú, že dohľad nie je náležite vybavený personálom. Jeho analytici v rozpore s pravidlami pre činnosť málo chodia do terénu. Kontroly robia zväčša len od stola vo Frankfurte.

Luxemburg 18. novembra (TASR) - Spoločný európsky bankový dohľad má podľa správy Európskeho dvora audítorov (EDA) nedostatky v činnosti. Informuje o tom DPA.

V správe uverejnenej dnes sa uvádza, že dohľad nie je náležite vybavený personálom. Jeho analytici v rozpore s pravidlami pre činnosť málo chodia do terénu. Kontroly robia zväčša len od stola vo Frankfurte.

Aj po vytvorení dohľadu ECB vyše 90 % členov kontrolných tímov tvoria pracovníci národných bankových dohľadov.

Do kontrolnej právomoci ECB sa dostalo pred dvoma rokmi 120 najdôležitejších bánk eurozóny. Vytvorenie nadnárodného dohľadu súviselo s poučením z bankovej krízy na sklonku prvého desaťročia tohto storočia. Dohľad má včas zistiť zlú situáciu bánk a prijať opatrenia na ich ozdravenie; v krajnom prípade aj na ich likvidáciu.

Audítori upozorňujú v správe, že treba striktne oddeliť peňažno-politickú funkciu ECB od jej dohľadových povinností. Spoločným využívaním vnútorných služieb pretrváva nebezpečenstvo konfliktu záujmov.

ECB rozhoduje v rámci peňažno-politickej funkcie napríklad o svojej hlavnej úrokovej sadzbe, za ktorú si od nej komerčné banky požičiavajú peniaze.