Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Rastie počet sťažností na nákup áut od súkromných osôb

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Väčšina sťažností sa týka áut v exekúcii alebo v lízingu, ale aj kradnutých. Také autá môžu byť kedykoľvek zabavené. So zhoršenou ekonomickou situáciou sú tieto prípady stále častejšie.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Spolok na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA) v posledných troch mesiacoch zaznamenal prudký nárast počtu sťažností na nákup áut na inzeráty od súkromných osôb. Medzi najčastejšie popisované problémy patrí neexistencia právnych záruk a veľmi sťažené možnosti reklamácie.

"Ľudia si neuvedomujú, ako veľmi riskujú, keď kupujú automobil od súkromnej osoby. Aj keď ide o jednu z najväčších investícií v ich živote, hneď po kúpe bytu či domu, úplne zabúdajú na problémy, ktoré môžu pri kúpe auta 'len tak na ulici' nastať. Čoraz častejšie končia ľudia buď s nepojazdným vrakom, alebo dokonca aj bez peňazí a bez auta," zdôrazňuje predseda SOVA Július Petrus.

Zatiaľ čo ešte v júni prevažovali v internetovej poradni združenia SOVA zo 60 % hlavne sťažnosti na kúpu auta v autobazári, teraz sa už 80 % káuz týka nákupu auta na inzerát od jednotlivcov. "
Sú to skutočne veľmi smutné príbehy. Ukazuje sa, že ľudia vôbec netušia, aké nástrahy na nich môžu čakať a spamätajú sa až vo chvíli, keď s autom nastanú prvé problémy. To už však býva väčšinou neskoro," dodáva Petrus.

Väčšina sťažností sa týka áut v exekúcii alebo v lízingu, ale aj kradnutých. Také autá môžu byť kedykoľvek zabavené. So zhoršenou ekonomickou situáciou sú tieto prípady stále častejšie. Časté sú však aj sťažnosti na autá v zlom technickom stave. Na rozdiel od "kamenných" autobazárov samozrejme jednotlivci neposkytujú žiadne právne záruky a neposkytujú možnosť prehliadnuť si auto na rampe či napojiť ho na diagnostiku. Navyše často ide o tzv. biele kone, ktoré sú iba priekupníkmi pre rôzne ilegálne skupiny. Väčšinou býva po predaji už nemožné takého človeka skontaktovať a reklamáciu preto ani nie je možné podať.

Okrem áut zaťažených nejakým právnym problémom je v rámci nákupu od súkromných predajcov tiež veľa vozidiel so stočeným počtom najazdených km, pozmeneným rokom výroby, alebo vozidiel z dovozu zo zahraničia s nezaplatenou DPH.

Združenie SOVA je spotrebiteľská organizácia, ktorá sa venuje poradenstvu pri nákupe jazdeného auta a upozorňuje na problémy v tomto sektore.