Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Podvodom pri získaní poistného plnenia dominuje poistenie vozidiel

Pri poistení vozidiel sa často vyskytujú nafingované tzv. parkovacie škody. Foto: TASR/Tomáš Halász

Pri životnom poistení poisťovňa eviduje špekulácie najmä pri tzv. mäkkých diagnózach (podvrtnutia kĺbov, natrhnutia šliach, pomliaždeniny a pod.)

Bratislava 10. októbra (TASR) - Až 459 špekulatívnych pokusov o získanie poistného plnenia, na ktoré klientovi nevznikol nárok, zaevidovala od začiatku tohto roka Poisťovňa Generali.

Celková výška uchránených finančných prostriedkov predstavuje viac ako 1,4 milióna eur. Ide o porovnateľný stav ako v minulom roku. Špekuláciám pri získaní poistného plnenia dominuje poistenie vozidiel.

Špekulatívne a nekalé praktiky poisťovňa najčastejšie odhaľuje v oblasti poistenia motorových vozidiel, konkrétne ide o 94 % prípadov. Nasleduje poistenie majetku a zodpovednosti za škodu (6 %). V porovnaní s rokom 2013 sa zvýšil počet špekulatívnych pokusov i hodnota uchránených finančných prostriedkov pri poistení majetku a zodpovednosti za škodu, ako aj v životnom poistení.

Pri poistení vozidiel sa často vyskytujú nafingované tzv. parkovacie škody. Poisťovňa zaznamenala prípad, keď klient kúpil už poškodené vozidlo v zahraničí a chcel financovať jeho opravu prostredníctvom poistného plnenia z havarijného poistenia. Nahlásil škodu, ktorá mu údajne vznikla pri parkovaní, avšak šetrením poisťovňa zistila, že poškodenia nekorešpondujú s popísaným škodovým dejom.

Ďalšou kategóriou častých podozrivých poistných oblastí sú odcudzené alebo stratené motorové vozidlá, o ktorých poisťovňa po hlbšom šetrení zistila, že sa nachádzajú v zahraničí. Zaznamenali sme niekoľko prípadov odcudzených vozidiel, pri ktorých zostal klient nemilo prekvapený, že podobné vozidlo s rovnakým VIN jazdí v Škandinávii. Jeho zmiznuté vozidlo malo pozmenené VIN, už keď si ho kupoval.

S komplikovanými poistnými udalosťami sa Generali stretáva aj pri poistení majetku a zodpovednosti za škodu. Pri šetrení je schopná identifikovať, ako a či vôbec vznikla škoda v dôsledku nepriaznivého počasia (úder blesku, prepätie, víchrica a pod.). Kurióznym bol prípad, keď klient nahlásil po povodniach poistnú udalosť, pri ktorej malo prísť k poškodeniu pivnice. Počas obhliadky poisťovňa zistila, že si telefonicky poistil drevenú chatrč na poistnú sumu 33.000 eur a navyše sa v nej ani žiadna pivnica nenachádzala.

Pri životnom poistení poisťovňa eviduje špekulácie najmä pri tzv. mäkkých diagnózach (podvrtnutia kĺbov, natrhnutia šliach, pomliaždeniny a pod.) Efektívnymi metódami šetrenia je možné došetriť skutočný výskyt a rozsah uvádzaných zranení. V podozrivých prípadoch Generali žiadala röntgenové snímky. Poškodení ich buď následne nedoručili, alebo snímky hlásené diagnózy nepotvrdili. Poisťovňa zaznamenala dokonca diagnózy, ktoré neexistujú, alebo ich výskyt nie je možný súčasne s ďalšími nahlásenými zraneniami. Podozriví z nekalého konania nie sú len konkrétni klienti, ale aj lekári, u ktorých poisťovňa eviduje sporné diagnózy.