Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

BMW postaví v Česku nové skúšobné centrum

Na archívnej snímke logo automobilky BMW Foto: TASR/AP

Bude to prvý vývojový areál spoločnosti vo východnej Európe, pričom sa tu budú testovať nové technológie v oblasti elektrifikácie, digitalizácie a autonómneho riadenia.

Mníchov/Praha 15. decembra (TASR) - BMW postaví v Česku nové skúšobné centrum. Bude to prvý vývojový areál spoločnosti vo východnej Európe, pričom sa tu budú testovať nové technológie v oblasti elektrifikácie, digitalizácie a autonómneho riadenia.

Centrum vyrastie na ploche približne 500 hektárov v Karlovarskom kraji, v blízkosti Sokolova a hraničného priechodu Svatý Kříž (Waldsassen). To je približne 2,5 hodiny jazdy autom od hlavného výskumného a vývojového centra FIZ (Forschungs und Innovationszentrum) BMW Group v Mníchove.

Nové skúšobné stredisko BMW Group zamestná niekoľko stoviek ľudí a do prevádzky by malo byť uvedené na začiatku budúceho desaťročia. Celkové investície dosiahnu trojciferné hodnoty v miliónoch eur.

BMW má aktuálne tri testovacie centrá v Bavorsku, Francúzsku a vo Švédsku. Koncern hľadal vyhovujúci pozemok aj v Nemecku, ale podľa vlastných slov nebol úspešný.