Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

BMW zvoláva do servisov približne 1,6 milióna dieselových áut

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dobrovoľná akcia nasleduje po internom vyšetrovaní spoločnosti, ktoré odhalilo možný únik chladiacej kvapaliny.

Mníchov 23. októbra (TASR) - Nemecká automobilka BMW zvoláva do servisov približne 1,6 milióna dieselových vozidiel pre potenciálne nebezpečenstvo požiaru ich motorov. Rozširuje tak počet opráv z pôvodných menej ako pol milióna vozidiel v Európe a Ázii.

Dobrovoľná akcia nasleduje po internom vyšetrovaní spoločnosti, ktoré odhalilo možný únik chladiacej kvapaliny. Táto chyba môže v "extrémnych prípadoch" viesť k vzniku iskier počas jazdy a spôsobiť požiar, uviedla firma so sídlom v Mníchove.

Automobilka BMW minulý mesiac znížila svoju prognózu zisku. Odôvodnila to nárastom finančných rezerv na opravy aj napätou situáciou vo svetovom obchode a cenovými tlakmi.

Vláda Južnej Kórey po správach o 40 požiaroch v prípade BMW v tomto roku požiadala vodičov, aby odstavili svoje autá, kým neprejdú kontrolou. Polícia tiež prehľadala kancelárie automobilky v Soule.

Problémy sa týkajú vozidiel so štvorvalcovými a šesťvalcovými dieselovými motormi, ktoré boli vyrobené v rokoch 2010 a 2017, informovalo BMW. Po prvotnom zvolaní v auguste odhalilo interné vyšetrovanie viac vozidiel s podobnými technickými problémami.