Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ani jednému závodu v Taliansku nehrozí koniec,vyvracia Fiat

Logo automobilky FiatFoto: TASR/AP

Taliansky internetový portál affaritaliani.it totiž dnes prišiel s informáciou , že Fiat plánuje zatvoriť dva domáce závody.Historickú továreň Mirafiori v Turíne a závod Pomigliano neďaleko Neapola.

Miláno 5. marca (TASR) - Automobilka Fiat dnes oznámila, že neplánuje zatvoriť ani jeden zo svojich piatich závodov v Taliansku. Vyvrátila tak správy v médiách, podľa ktorých si už koncern údajne vytypoval dva domáce závody, ktorým hrozí koniec.

Taliansky internetový portál affaritaliani.it dnes s odvolaním sa na dokument, ktorý získal od zdroja blízkeho Fiatu napísal, že koncern možno do roku 2016 zatvorí historickú továreň Mirafiori v Turíne a závod Pomigliano neďaleko Neapola.

Fiat ale tvrdí, že dokument s názvom Plán výroby B 2012-2016 nie je jeho a neodráža "plány a zámery" koncernu.


Na špekulácie už reagovala aj ministerka sociálnych vecí Elsa Fornerová, ktorá tvrdí, že ju šéf Fiatu Sergio Marchionnen ubezpečil, že nemá v pláne ukončiť výrobu v žiadnom z talianskych závodov.

Vo februári ale Marchionne, ktorý šéfuje aj americkej dcére Fiatu, automobilke Chrysler, v rozhovore pre denník Corriere della Sera naznačil, že ak sa mu nepodarí uskutočniť plány na zvýšenie vývozu do USA, bude možno nútený musieť zatvoriť dva z piatich závodov v Taliansku.

Koncern už pritom investoval takmer 1 miliardu eur do modernizácie závodu Pomigliano, kde sa vyrábajú modely Fiat Panda. Produkcia v závode Mirafiori, ktorý je najznámejšou továrňou Fiatu, dosahuje minimálnu úroveň, pretože sa čaká na spustenie výroby nového džípu v druhej polovici 2013.