Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Automobilka Ford zruší plány na výstavbu závodu v Mexiku

Na ilustračnej snímke stánok automobilky Ford. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Urobila tak len pár hodín po tom, ako novozvolený prezident Donald Trump varoval konkurenčnú firmu General Motors, že na jej dovoz áut z Mexika uvalí vysoké clo.

Washington 3. januára (TASR) - Americká automobilka Ford Motor zruší plány na výstavbu závodu v Mexiku a časť financií použije vo svojom závode v Michigane. Urobila tak len pár hodín po tom, ako novozvolený prezident Donald Trump varoval konkurenčnú firmu General Motors (GM), že na jej dovoz áut z Mexika uvalí vysoké clo.

Ford dnes uviedol, že plán na výstavbu závodu v mexickom San Luis Potosí v hodnote 1,6 miliardy USD (1,54 miliardy eur) zruší a namiesto toho 700 miliónov USD investuje do svojho závodu vo Flat Rock v štáte Michigan. Len pár hodín predtým Donald Trump skritizoval najväčšiu americkú automobilku General Motors za jej dovoz áut Chevrolet Cruze z Mexika a varoval, že na tento dovoz uvalí vysoké clo.

General Motors ale uviedol, že väčšinu vozidiel Chevrolet Cruze pre americký trh vyrába priamo v USA, vo svojom závode Lordstown v štáte Ohio. Z Mexika dováža na trh USA len zlomok. Autá, ktoré vyrába v mexickom závode Ramos Arizpe, sú totiž určené prevažne pre svetový trh. Napriek tomu hodnota akcií GM klesla po Trumpových vyjadreniach približne o 1 %, neskôr sa ale akcie opäť zotavili.