Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Francúzska automobilka PSA začne v roku 2018 s výrobou áut v Alžírsku

Snímka montážnej linky výrobného závodu automobilky PSA Groupe Slovakia,ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vozidlá vyrobené v Alžírsku budú určené pre miestny trh.

Paríž/Alžír 13. novembra (TASR) - Francúzska automobilka PSA Group podpísala cez víkend dohodu s alžírskymi firmami o výrobe áut v severoafrickej krajine. Vozidlá vyrobené v Alžírsku budú určené pre miestny trh.

Francúzska firma oznámila, že dohodu podpísala s alžírskymi partnermi Condor Electronics, Palpa Pro a Entreprise Nationale de Production de Machines-Outils. PSA bude v spoločnom podniku kontrolovať 49-% podiel, pričom do projektu investuje okolo 100 miliónov eur. Závod by sa mal nachádzať v západoalžírskom meste Oran, kde v roku 2014 spustila prevádzku konkurenčná automobilka Renault.

PSA očakáva, že čiastočnú produkciu spustí už na budúci rok, pričom s plnou výrobnou kapacitou počíta v roku 2019. Od spoločného podniku si firma sľubuje, že jej pomôže zvýšiť predaj áut v regióne Afriky a Blízkeho východu do piatich rokov na 700.000. Minulý rok predala firma v tejto oblasti 383.504 vozidiel.

Celkovo sa Francúzsko v poslednom období usiluje zvýšiť objem investícií na trhu svojej bývalej kolónie. Na ten sa totiž v stále väčšej miere tlačia ďalšie krajiny, vrátane Číny, Talianska a Turecka. Ako povedal francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire, očakáva, že čoskoro dohody v Alžírsku podpíšu aj ďalšie firmy ako Sanofi či Alstom.