Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Jaguar Land Rover by chcel začať stavať pri Nitre koncom leta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na príprave nitrianskeho priemyselného parku, ktorého jadrom bude autozávod, pracuje aj medzinárodná stavebná spoločnosť Strabag

Bratislava 26. júla (TASR) - Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) na Slovensku napriek brexitu zostáva. Termíny stíha zatiaľ podľa plánu, s výstavbou závodu pri Nitre by po získaní povolení chcela začať koncom tohto leta. Uviedol to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi prevádzkový riaditeľ investície JLR v Nitre Alexander Wortberg.

"Dá sa povedať, že sme brexit brali do úvahy, keď sme o investícií v SR uvažovali. Nič sme pre brexit nezastavili, nič neplánujeme zastaviť. Práce so slovenskými partnermi pokračujú veľmi dobre," priblížil. Výsledky júnového referenda o odchode Veľkej Británie z EÚ však podľa jeho slov boli "veľkým prekvapením".

Dodávatelia komponentov do závodu JLR podľa neho taktiež zvažovali potenciál brexitu. "Pre nich sa týmto až tak veľa nezmení, ich pôsobenie je väčšinou globálne," vysvetlil.

Investícia JLR v Nitre nie je podľa Wortberga finančným projektom. "Vždy sa vytvárajú obranné mechanizmy proti rizikám. Investícia v Nitre bola plánovaná v eurách a je účtovaná v eurách," odpovedal na otázku, či sa zmení avizovaná výška celkovej investície, keď od oznámenia brexitu sa hodnota britskej meny znižuje.

Na príprave nitrianskeho priemyselného parku, ktorého jadrom bude autozávod JLR, pracuje aj medzinárodná stavebná spoločnosť Strabag. "To, či bude (Strabag) stavať aj fabriku, nemôžem potvrdiť, lebo ešte prebieha tender," poznamenal Wortberg.


Na archívnej snímke Range Rover Kahn Evoque RS250 Volcanic Rock Edition vystavené počas novinárskeho dňa na 84. Ženevskom medzinárodnom autosalóne v Ženeve 5. marca 2014.
Foto: TASR/AP


Pripomenul zároveň, že priamo v nitrianskom závode by malo zamestnanie nájsť asi 2800 pracovníkov. "Cez webovú stránku už prejavilo záujem pracovať pre JLR približne 40.000 ľudí," vyčíslil. S výberom budúcich zamestnancov sa podľa neho začne budúci rok. Koncom roku 2018 by z linky závodu mali podľa neho zísť prvé vozidlá. V prvej fáze sa očakáva ročná výroba asi 150.000 vozidiel.

Nitriansky závod Jaguar Land Rover má podľa rozhodnutia vlády SR z 13. januára 2016 status významnej investície. "Podnikateľský zámer s investičnými nákladmi v celkovej nominálnej výške 1,406 miliardy eur sa bude realizovať na území Strategického parku Nitra, v katastrálnom území Dražovce a Lužianky, okres Nitra. V priamej súvislosti s podnikateľským zámerom sa vytvorí 2834 nových pracovných miest do konca roka 2020," spresnilo Ministerstvo hospodárstva SR v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

Vláda SR v súvislosti s investíciou JLR schválila 11. decembra 2015 aj poskytnutie štátnej pomoci vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok v maximálnej výške 130 miliónov eur.

Memorandum o porozumení s britskou spoločnosťou podpísala slovenská vláda 11. augusta 2015. Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra. Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300.000 vozidiel ročne. V krajine už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot.