Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

K žalobe na Volkswagen sa už pridali tisícky Čechov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátne zastupiteľstvo v nemeckom Braunschweigu vymeralo v minulých dňoch Volkswagenu v dôsledku emisného škandálu pokutu vo výške 1 miliardy eur.

Praha 25. júna (TASR) - Počet žalôb českých vlastníkov áut z koncernu Volkswagen, ktoré zasiahla emisná aféra, rýchlo rastie. Spoločnosti Safe Diesel a KLB Legal, ktoré sa zaoberajú právnym zastupovaním a vymáhaním odškodnenia v Českej republike, registrujú tisícky žiadostí o kompenzácie, uviedol server novinky.cz, ktorý zverejnil informácie denníka Právo.

"Vlani v septembri sme podali žalobu, ktorú sme v decembri rozširovali. V súčasnosti vedieme tri konania, v ktorých uplatňujeme nároky približne 1500 spotrebiteľov. V horizonte niekoľkých mesiacov budeme žalobu rozširovať o ďalšie stovky klientov, celkovo sa číslo bude blížiť k dvom tisíckam," povedal Ondřej Staněk zo spoločnosti Safe Diesel. Ako dodal, za každého klienta požadujú sumu zodpovedajúcu 10.000 USD (približne 8585 eur). Podobne KLB Legal, ktorá pre každého svojho klienta žiada najmenej 125.000 Kč (zhruba 4846 eur), registruje už viac než 1800 ľudí pripravených VW žalovať.

Štátne zastupiteľstvo v nemeckom Braunschweigu vymeralo v minulých dňoch Volkswagenu v dôsledku emisného škandálu pokutu vo výške 1 miliardy eur. České úrady ale žiadne právne kroky v tomto smere momentálne nepripravujú, potvrdili hovorca českého ministerstva dopravy Zdeněk Neusar a Dominika Pospíšilová z tlačového oddelenia ministerstva.

Európska komisia už pred 1,5 rokom konštatovala, že Česká republika je jednou zo štyroch členských krajín EÚ, kde zatiaľ chýba právna úprava na pokutovanie výrobcov v prípade takých porušení pravidiel, k akému došlo v automobilke Volkswagen. Návrh zákona o hromadných žalobách sa len pripravuje a experti o iniciatívach so zastúpením ako v prípade Safe Diesel a KLB Legal často pochybujú.