Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Mercedes a Opel začínajú zvolávať v Rakúsku dieselové autá

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Hoci automobilový koncern Daimler neuviedol presné čísla, v lete sa hovorilo zhruba o 18.000 vozidiel, ktoré zvoláva pre pre aktualizáciu softvéru.

Viedeň 20. októbra (TASR) - Automobilový koncern Daimler začal v Rakúsku zvolávať dieselové autá pre aktualizáciu softvéru. Hoci neuviedol presné čísla, v lete sa hovorilo zhruba o 18.000 vozidiel. Aj Opel začal zvolávať pre emisie po celom svete 96.000 vozidiel, údaje pre Rakúsko nie sú známe.

Mercedes uviedol, že "zabezpečia, aby aktualizácia softvéru nemala žiadny relevantný vplyv na certifikované hodnoty spotreby a emisií oxidu uhličitého a ani na výkon motora, krútiaci moment, hlučnosť a životnosť vozidla".

Oliver Jaindl, riaditeľ "dieselklage.at" - organizácie zaoberajúcej sa hromadnou žalobou v súvislosti s emisným škandálom - si nie je istý sebavedomým vyhlásením Mercedesu: "V tomto prípade sme sa pýtali klientov značky VW a na základe výsledkov ankety s vyše 500 účastníkmi sme dospeli k záveru, že dve tretiny áut VW po aktualizácii vykazujú škody. Keďže teraz aj Mercedes zvoláva vozidlá, pozrieme sa na to, či po aktualizácii nevzniknú škody."

Zároveň však poukazuje na rozhodujúci rozdiel: "Mercedes na rozdiel od Volkswagenu ihneď oznámil, že za takéto škody ponesie zodpovednosť."