Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Nemeckí Zelení kritizujú prepojenie automobiliek s kontrolnými orgánmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf frakcie Zelených Anton Hofreiter kritizuje úlohu Spolkového úradu pre cestnú dopravu pri vyšetrovaní zvýšených emisií.



Berlín 12. novembra (TASR) - Šéf frakcie Zelených Anton Hofreiter kritizuje úlohu Spolkového úradu pre cestnú dopravu (KBA) pri vyšetrovaní zvýšených emisií. Vzhľadom na úzke prepojenie KBA s automobilkami hovorí o zlyhaní štátnych kontrolných orgánov. "Opäť sa raz ukázalo úzke prepojenie medzi ministerstvom dopravy, jeho KBA a automobilovým sektorom. To škodí reputácii našich inštitúcií aj Nemecku ako dôležitej priemyselnej lokalite," cituje ho agentúra DPA.

Hofreiter tvrdí, že s ministrom dopravy, akým je Alexander Dobrindt, nebude možné dosiahnuť úplné prešetrenie emisného škandálu. Vyzýva kancelárku Angelu Merkelovú, aby ukončila zatajovacie taktiky. Podľa jeho slov musí Spolkový úrad pre životné prostredie dôkladne preskúmať všetky správy KBA k téme emisného škandálu.

Úzke prepojenie medzi KBA a automobilkami v súvislosti s dieselgate vyplýva z emailovej komunikácie, ktorej obsah dostali k nahliadnutiu DPA, Spiegel Online a BR Recherche. Napríklad, KBA vo svojej správe z polovice januára píše, že "vopred sa konkrétne dohodne", čo sa zverejní. Podľa agentúry DPA sa tento mail vzťahuje k Dobrindtovmu nariadeniu na otestovanie emisií vozidiel VW a ďalších značiek, ktoré mal vykonať KBA.