Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecký minister dopravy chce obmeniť staršie vozidlá vyššou prémiou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Doterajšia zľava od výrobcov pri nákupe nového auta nie je podľa neho pre zákazníkov dostatočne príťažlivá.

Berlín 18. septembra (TASR) - Majitelia starších áut s dieselovým motorom sa ich majú vzdať a kúpiť si vozidlá šetrnejšie k životnému prostrediu aj vďaka vyššej prémii, ktorú navrhuje schváliť nemecký spolkový minister dopravy Andreas Scheuer.

Doterajšia zľava od výrobcov pri nákupe nového auta nie je podľa neho pre zákazníkov dostatočne príťažlivá. „Pre výrobcov je povinnosťou vyjsť im v ústrety," vyhlásil.

Minister denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zopakoval, že v úsilí o zníženie znečistenia ovzdušia má určité námietky proti tomu, aby sa starším autám vylepšoval hardvér, ale túto alternatívu celkom neodmieta. „Uvažujeme o všetkých možnostiach," povedal Scheuer v pondelok (17.9.).

Minister v piatok (14.9.) po rozhovore s kancelárkou Angelou Merkelovou ohlásil nové opatrenia, ktoré by mali zvýšiť záujem majiteľov starších áut s dieselovým motorom o nové, kvalitnejšie vozidlá. Medzi opatreniami by mohli byť aj „technické riešenia" pre jestvujúce vozidlá. O čo konkrétne pôjde, by sa malo rozhodnúť tento týždeň na spolkovom ministerstve dopravy.