Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Opel musí zvolať do servisov približne 100.000 vozidiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opel v roku 2016 uznal, že model Zafira má namontovaný softvér, ktorý za určitých okolností vypne systémy na úpravu emisií výfukových plynov.

Berlín 16. októbra (TASR) - Nemecké ministerstvo dopravy oznámilo, že nariadi zvolanie približne 100.000 vozidiel Opel na preskúmanie emisií po tom, ako v pondelok (15. 10.) vyšetrovatelia prehľadali kancelárie výrobcu automobilov.

Nemecký Spolkový úrad pre automobilovú dopravu (KBA) našiel v roku 2015 štyri softvérové programy schopné upravovať emisie vozidiel a nariadil spoločnosti Opel aktualizovať softvér a odstrániť ich, uviedlo nemecké ministerstvo dopravy.

Ale po objavení piateho softvéru začiatkom roka 2018, ktorý KBA označil za nelegálny, prebieha aktuálne oficiálne vyšetrovanie s cieľom nariadiť povinné zvolanie modelov Cascada, Insignia a Zafira, pokračuje vyhlásenie ministerstva.

Podľa neho KBA informoval prokuratúru vo Frankfurte nad Mohanom o nelegálnom softvéri v apríli.

Opel oznámil, že plne spolupracuje s úradmi, ale nemôže komentovať podrobnosti vo vyšetrovaní.

"Spoločnosť Opel znova potvrdzuje, že jej vozidlá spĺňajú príslušné predpisy," povedala automobilka.

Oficiálne zvolávanie zhruba 100.000 problematických vozidiel sa má začať onedlho.

Nemeckí prokurátori v pondelok prehľadali pobočky spoločnosti Opel v Rüsselsheime a Kaiserslauterne. Prokuratúra uviedla, že skúma 95.000 vozidiel vybavených motormi Euro 6d.

Skupina PSA, ktorá vlastní značky Opel a Vauxhall, odmietla správy komentovať.

Modely Opel Insignia, Zafira a Cascada boli vyvinuté, keď spoločnosť Opel a jej sesterskú značku Vauxhall vlastnila americká automobilka General Motors. Francúzska PSA ju od nej kúpila v roku 2017.

Opel v roku 2016 uznal, že model Zafira má namontovaný softvér, ktorý za určitých okolností vypne systémy na úpravu emisií výfukových plynov. Opel vtedy trval na tom, že iba využil "právne medzery".