Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v EÚ aj v októbri klesol, už druhý mesiac po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom bol slabší dopyt v Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku.

Brusel 15. novembra (TASR) - Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) aj v októbri klesol, už druhý mesiac po sebe. Dôvodom bol slabší dopyt v Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku.

Najmä automobilky Audi, Nissan a VW zaznamenali výrazný pokles predaja po tom, ako sa počas leta snažili rôznymi zľavami zvýšiť svoj odbyt pred zavedením novej normy testovania WLTP.

Podľa údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) sa predaj osobných áut v EÚ v októbri znížil o 7,3 % na 1,08 milióna vozidiel po septembrovom strmom páde odbytu o 23,5 %.

Predaj vozidiel značky Volkswagen pritom klesol o 15,2 %, zatiaľ čo Audi zaznamenalo pád predaja o 53 % a Porsche o 62 %, podľa ACEA.

Jedným z dôvodov zhoršenia odbytu vozidiel Volkswagen a Audi je aj fakt, že európski zákazníci sa stále viac vyhýbajú dieselovým modelom.

Ale výrobcovia luxusných áut BMW a Mercedes-Benz zaznamenali v októbri nárast predaja, a to v prípade BMW o 12,4 % a Mercedes-Benz o 7,9 %. A zároveň odbyt automobilky Jaguar vzrástol o 65 %.

Celkový dopyt po autách sa v októbri a septembri zmiernil aj preto, že automobilky pred 1. septembrom, keď vstúpili do platnosti nové normy, zaplavili trhy zlacnenými modelmi.